Avtaler med Storbritannia
Storbritannia gikk ut av EU 31. januar 2020. Gjennom en separasjonsavtale fortsatte lovvalgsreglene i trygdeforordningen å gjelde fram til 31. desember 2020. For personer som har vært i en eller flere grenseoverskridende situasjoner uten avbrudd siden før årsskiftet 2020/2021 skal trygdeforordningen fortsatt anvendes. Dette følger av separasjonsavtalens artikkel 29.
Dersom en person ikke kommer inn under personkretsen i separasjonsavtalens artikkel 29, gjelder den bilaterale trygdeavtalen mellom Norge og Storbritannia av 19. juni 1990 i perioden frem til 31. desember 2023.
Fra 1. januar 2024 trådte det i kraft en ny konvensjon om trygdekoordinering mellom EØS-landene Island, Liechtenstein og Norge på den ene siden og Storbritannia og Nord-Irland på den andre siden. Konvensjonen erstatter fra dette tidspunktet den bilaterale trygdeavtalen mellom Norge og Storbritannia, og sistnevnte avtale gjelder nå kun for øyene Jersey og Man.
Konvensjonen er bygget opp med en grunntekst som i stor grad speiler trygdeforordningen med vedlegg 1 med gjennomføringsbestemmelser, som i stor grad speiler gjennomføringsforordningen.
Lovvalgsreglene i konvensjonen (artikkel 13-19) fastsetter hvilken lovgivning en person skal være underlagt i grensekryssende situasjoner. NAV legger til grunn at lovvalgsbestemmelsene i konvensjonen tolkes på samme måte som trygdeforordningen.
Hovedregelen er at personer som utfører arbeid eller utøver næringsvirksomhet i en stat, skal være underlagt lovgivningen i denne staten (artikkel 13). Personer som arbeider på skip, skal som hovedregel være omfattet av lovgivningen i flaggstaten (artikkel 13 nr. 4). Det er unntak for utsendte arbeidstakere og næringsdrivende i inntil 24 måneder (artikkel 14). Personer som utfører arbeid og/eller næringsvirksomhet i to eller flere land, skal være omfattet i bostedslandet eller der arbeidsgiveren holder til (artikkel 15). Det er en egen lovvalgsregel som regulerer arbeid på kontinentalsokkelen som ikke finnes i trygdeforordningen (artikkel 16).
Lenke til konvensjonen og proposisjonen kan leses her og på regjeringen.no.
Se også Rundskriv om avtaler mellom Norge og Storbritannia om trygderettigheter.