S-11-2.2 Driftsmiddel
S-11-2.2.1 Hel ødeleggelse av driftsmiddel
Om behandling av erstatningsbeløp i forbindelse med hel ødeleggelse (realisasjon) av driftsmiddel, se emnet «Driftsmiddel – realisasjon av driftsmiddel». Er skaden på et driftsmiddel meget omfattende, kan dette etter omstendighetene likestilles med hel ødeleggelse.
Om hva som er ufrivillig realisasjon og om betinget skattefritak ved ufrivillig realisasjon, se emnet «Betinget skattefritak».
S-11-2.2.2 Delvis ødeleggelse av driftsmiddel
Får skattyter erstatning for delvis ødeleggelse av driftsmiddel i inntektsgivende arbeid eller aktivitet, skal kostnadene til utbedringen avregnes mot erstatningen. Overstiger kostnadene erstatningen, må det overskytende behandles enten som vedlikehold eller påkostning. Om denne grensen, se emnet «Vedlikehold». Vedlikeholdsdelen kan da fradragsføres, mens påkostningsdelen må aktiveres.
Eventuell ubenyttet erstatning skal som utgangspunkt redusere inngangsverdien for driftsmidlet. Dette gjelder selv om saldoen/inngangsverdien blir negativ. Om behandling av negativ saldo i saldogruppene a, c, d og j, se emnet«Driftsmiddel – avskrivning på/inntektsføring av saldo»,pkt. 10. Så lenge driftsmidlet i saldogruppene b og e til i ikke er realisert, skal ev. negativ inngangsverdi ikke tas til inntekt og skal ikke føres på gevinst- og tapskonto. Det samme gjelder for ikke-avskrivbart driftsmiddel. Den negativ inngangsverdien skal inngå i et gevinstoppgjør ved en eventuell senere realisasjon eller uttak av driftsmidlet.
For alle typer driftsmidler godtas det i praksis at erstatningen inntektsføres ved utbetaling og at kostnadene til vedlikehold og/eller reparasjon fradragsføres når kostnadene påløper (ev. aktiveres hvis det gjelder påkostninger). Erstatningen skal da ikke redusere inngangsverdien.
Hvis utbedring ikke er gjennomført i utbetalingsåret, men det er sannsynlig at utbedring vil bli foretatt, kan skattyter vente med nedskrivningen inntil det er klart at det vil være et ubenyttet erstatningsoppgjør.