Bosted etter skatteavtale
Hvor du er bosatt etter en skatteavtale, er avgjørende for hvilke inntekter og hvilken formue du skal skatte av i Norge. Vi skiller mellom bosatt i et annet land etter skatteavtale og bosatt i Norge etter skatteavtale.
Gjelder det meg?
Dette gjelder for deg som flytter fra eller til Norge, og som har skatteplikt som bosatt både i Norge og i et annet land.
Når er du skattemessig bosatt etter skatteavtale?
Når du flytter til et nytt land, har du normalt fortsatt skatteplikt i det landet du har flyttet fra, samtidig som du kan etablere skatteplikt i landet du flytter til. Skatteavtalen mellom landene har bestemmelser om hvilket land som har rett til å beskatte deg som bosatt.
- De fleste skatteavtaler sier at du er bosatt der du disponerer fast bolig.
- Hvis du disponerer fast bolig i begge land, er det avgjørende hvor du har de sterkeste personlige og økonomiske forbindelsene.
- Disponerer du ikke fast bolig i noen av landene, eller det ikke er mulig å vurdere hvor du har de sterkeste personlige og økonomiske forbindelsene, regner vi deg som bosatt i det landet du oppholder deg i til vanlig.
- Oppholder du deg i begge land, regner vi deg som bosatt i det landet du har statsborgerskap.
Slik krever du bosted etter skatteavtale
Når du er logget inn, søk "Bosted etter skatteavtale", velg "Krav om bosted etter skatteavtale i annet land" og fyll inn informasjonen.
Inntekter du skal skatte av når du er bosatt etter skatteavtale
Skatteavtalen med det aktuelle landet du er bosatt i avgjør hvilke inntekter du skal skattlegges for i Norge.
Vi skiller mellom bosatt i et annet land etter skatteavtale og bosatt i Norge etter skatteavtale.
Er du skattemessig bosatt i Norge etter norsk skattelov, men bosatt i et annet land etter skatteavtale, er du som regel kun skattepliktig til Norge for inntekter som skatteavtalen gir Norge rett til å skattlegge som kildestat. Eksempler på dette er:
- lønn som er opptjent i Norge
- norske pensjoner og uføreytelser
- fast eiendom eller næringsinntekt i Norge
- aksjeutbytte fra norske selskaper
Gjelder dette deg, vil du være begrenset skattepliktig til Norge etter skatteavtalen.
Dette må du gjøre
Du må selv kreve bosted etter skatteavtale i et annet land. Hvis du krever at din skatteplikt til Norge er begrenset fordi du er bosatt i et annet land etter skatteavtale, må du kreve dette når du er logget inn i skattemeldingen. Du merker den inntekten og formuen du mener ikke skal skattlegges i Norge, som "ikke skattepliktig" og legger inn årsak til endring "bosted etter skatteavtale i annet land". Du må i tillegg spesifisere dette kravet under "Andre forhold". Dette finner du ved å søke opp og legge til "Krav om bosted etter skatteavtale i annet land" i søkefeltet øverst i skattemeldingen."
Norges rett til å skattlegge de ulike inntektene vil være forskjellig fra skatteavtale til skatteavtale.
Hvis skatteavtalen ikke har noen bestemmelser om formue, kan Norge skattlegge all formue du har i både Norge og i utlandet.
Noen skatteavtaler gir skatteplikt til Norge for inntekter fra kilder utenfor det landet du er bosatt i. Det gjelder inntekt som ikke er overført til dette landet, og dermed ikke skattlagt i det andre landet. Dette kalles remittance, og gjelder skatteavtalene Norge har med landene Storbritannia, Singapore, Thailand, Malta, Irland, Sør-Afrika og Gambia.
Er du bosatt i Norge etter både skatteloven og skatteavtalen med det andre landet, er du i utgangspunktet skattepliktig til Norge for all din formue og inntekt. Hvis det andre landet også har rett til å skattlegge en inntekt eller formue fra kilde i dette landet, kan du bli dobbeltbeskattet. Da er det Norge som skal avhjelpe dobbeltbeskatningen.
Bor du delvis i Thailand og delvis i Norge, er du som oftest skattepliktige til begge land. Begge land kan da kreve retten til å skattlegge inntekten din etter landets interne skattelover.
For å avgjøre hvilket land som skal beskatte inntekten etter skatteavtalen, må det gjøres en vurdering av hvor du er skattemessig bosatt etter skatteavtalen.
Kriteriene som avgjør hvilket land du skal skatte til:
- Hvor du disponerer fast bolig. Disponerer du fast bolig i begge land, vil neste punkt i skatteavtalen vurderes.
- Hvilke personlige og økonomiske forhold du har til hvert land. Her ber vi om opplysninger om ektefelle, samboer og/eller mindreårige barn, kilder til inntekt, bankforbindelser og ev. virksomhet.
- Hvor du har ditt vanlig opphold. Her vurderer vi oppholdsperioder og livsmønster.
- Statsborgerskap
Det er ikke tilstrekkelig å vise til at du har betalt skatt i Thailand og oppholdt deg der "minst 180 dager".
Dette må du gjøre
For at behandling av skattemeldingen din skal være mest mulig effektiv og du skal få et skatteoppgjør uten forsinkelser eller feil, må du logge inn i skattemeldingen din og legge inn informasjon om kriteriene som er listet opp over. Informasjonen kan lastes opp som et vedlegg til skattemeldingen din.
Konklusjon
Er det avklart at du er skattemessig bosatt i Thailand etter skatteavtalen, skal:
- pensjon skattlegges i Thailand. Skattefritaket i Norge er imidlertid begrenset til den del av pensjonen som er skattlagt i Thailand. Du kan kreve skattefritak i Norge for den delen av pensjonen som skattlegges i Thailand.
- uføretrygd fra folketrygden og uføreytelser fra en livrenteforsikring (IPA/IPS) skattlegges i Thailand. Skattefritaket i Norge er imidlertid begrenset til den del av uføreytelsen som er skattlagt i Thailand. Du kan kreve skattefritak i Norge for den delen som skattlegges i Thailand.
- uføreytelser fra offentlige og private tjenestepensjonsordninger og andre private pensjonsordninger (som ikke er livrenter), skattlegges i Norge.
For å dokumentere hvor mye av den norske pensjonen eller uføreytelsen som er skattlagt i Thailand, må du sende inn “Income Tax Payment Certificate: R.O.21 og Certificate of Residence: R.O.22 fra thailandske skattemyndigheter.
Du må levere et originalt dokument som viser at du er bosatt i et annet land. Dokumentet som du må levere, heter Certificate of (Fiscal) Residence (bostedsbekreftelse). Dokumentet må:
- være utstedt av kompetent skattemyndighet i landet du krever deg bosatt i
- vise at du har skatteplikt som bosatt i dette landet etter skatteavtale med Norge for den aktuelle tidsperioden, og
- land utenfor Norden: være på engelsk eller inneholde engelsk oversettelse
Dokumentet kan du enten laste opp som et vedlegg til skattemeldingen din for å dokumentere kravet ditt om bosted etter skatteavtale i et annet land.
Hvis du har betalt skatt til to land - dobbeltbeskatning
Du skal ikke betale full skatt til to land for samme inntekt. Skatteavtalen mellom Norge og det andre landet beskriver hvordan du unngår dobbeltbeskatning.
Du må ta kontakt med skattemyndighetene i det landet du mener har gjort feil, for å få gjort om og for å få tilbake pengene som er feilaktig trukket i skatt. Blir ikke dobbeltbeskatningen løst, kan du sende inn en søknad og be skattemyndighetene i de to landene bli enig om hvem som har rett til å skattlegge deg.