Når livet endrer seg, vil ofte også skatten endres
Endret familiesituasjon, bosted, jobb og utdanning påvirker både fradragene du har rett på og hvor mye du skal trekkes i skatt.
Derfor er det viktig at du kontrollerer skattekortet slik at du ikke trekker for mye eller for lite skatt.
Familie
- Har du utgifter til pass av barn som er yngre enn 12 år kan du ha rett til fradrag.
- Ektefeller/samboere med felles barn får automatisk delt fradraget likt seg imellom. Bor dere ikke sammen, gis fradraget til den som barnet har bodd lengst sammen med i løpet av året. Som foreldre kan dere endre denne fordelingen.
- Har utgiftene til barnepass endret seg, bør du endre skattekortet ditt. Du kan sjekke skattetrekksmeldingen om det er ført opp fradrag for pass av barn.
- Har du fått ny reisevei til barnehagen? I noen tilfeller kan du få fradrag for kjøring til og fra barnepass, om det er en omvei til jobben.
- Ordningen med særfradrag for enslig forsørger ble avviklet 1. mars 2023. Har du spørsmål til utvidet barnetrygd og støtte til enslige forsørgere må du ta kontakt med Nav.
- Du kan se hvilken betydning endret sivilstatus kan ha for skatten din.
- Har du fått felles gjeld med ektefelle/registrert partner/meldepliktig samboer? Velg hvordan dere vil fordele enkelte inntekter og fradrag i skattemeldingen.
- Har du fått samboer og du har særkullsbarn, vil NAV etter 12 måneder ikke regne deg som enslig forsørger. Du får ikke utvidet barnetrygd og ikke enslig forsørgerfradrag. Husk å endre skattekortet.
- Har du blitt enke eller enkemann må du sjekke skattekortet ditt. Er du usikker på hva du skal trekke i skatt, kan du beregne skatten din.
- Når en person dør, blir adressen automatisk fjernet i Folkeregisteret. Det blir derfor ikke sendt ut skattemelding eller skatteoppgjør. Les om hvordan du får tilsendt skattemelding/skatteoppgjør og hvilken dokumentasjon du må legge ved.
Bolig
Det er lurt å gjøre en ny beregning av skattetrekket ditt hvis du har fått beskjed om endring av renten fra banken din. Logg deg inn og gjør endringer i tallene i skattekortet.
På bakgrunn av dine endringer lager vi et nytt skattekort til deg.
- Har du solgt eller kjøpt bolig og fått mer eller mindre gjeld og renteutgifter, må du sjekke og eventuelt endre skattekortet ditt.
- Har formuesverdien på boligen din endret seg, kan det være lurt å gi oss beskjed.
- Har du fått felles gjeld med ektefelle, registrert partner eller meldepliktig samboer, kan du velge hvordan enkelte inntekter og fradrag fordeles mellom dere. Du kan gjøre fordelingen i skattekortet eller når du får skattemeldingen.
- Du kan også sjekke informasjonen om gjeld som står på forslaget til skattekortet som kommer i desember. Du kan endre dette i løpet av året ved å endre skattekortet. Når du har endret skattekortet, vil din arbeidsgiver få beskjed. Din arbeidsgiver må hente det nye skattekortet elektronisk.
- Her kan du beregne boligens formuesverdi.
- Har du solgt eller kjøpt bolig i utlandet?
- Leier du ut hele eller en større del av boligen din, og utleieinntektene overstiger 20 000 kroner, blir alle utleieinntektene fra boligen i løpet av året skattepliktige.
- Leier du ut en del av din egen bolig, vil skatteplikten for utleieinntektene avhenge av hvor stor del av boligen (regnet etter utleieverdi) som leies ut. Utleieverdi har ikke nødvendigvis sammenheng med størrelsen målt i areal.
- Leier du ut bolig eller fritidseiendom i 29 dager eller mindre er inntekt inntil 15 000 kroner (10 000 i 2024) årlig skattefritt, og av det overskytende beløpet regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt.
- Leier du ut eiendom som ikke er hjemmet ditt, eller fritidseiendom som du ikke bruker selv i 30 dager eller lengre, er alle utleieinntektene i løpet av året skattepliktige.
Jobb
Er du en av dem som har blir rammet av inntektstap på grunn av permittering eller oppsigelse, bør du snarest vurdere å endre grunnlaget i skattekortet ditt for å få et lavere skattetrekk:
- Om du har endring i fradrag for daglige reiseutgifter/pendlerreiser bør du justere forventet fradrag i tema for "reisefradrag".
- Om du har gått over til dagpenger bør du endre inntektstype i tema "lønn og tilsvarende" og juster forventet inntekt.
- Om du fremdeles har naturalytelser som eks. fri bil fra arbeidsgiver selv om du ikke har lønn fra denne arbeidsgiveren, kan du legge inn aktuell verdi av naturalytelsen under tema "trekkfri lønn".
- Om gjeldsrentene har endret seg bør du korrigere forventet fradragsbeløp under tema "gjeldsrenter".
Hvis du har tabellkort: Tabellkortet vil automatisk redusere skattetrekket ditt om lønnsinntektene endrer seg. Du trenger ikke å endre skattekortet hvis det bare er lønnsinntekten som endrer seg. Husk å sjekke om de andre opplysningene på skattekortet stemmer, f.eks. gjeldsrenter og andre fradrag.
Hvis du har prosentkort: Du må selv endre skattekortet dersom lønnsinntektene endrer seg.
Du bør endre skattekortet dersom renten settes ned. Hvis du ikke betaler gjeldsrenter, må du sette rentefradraget til kr. 0,-
- Har du begynt å jobbe er det viktig å bestille skattekort.
- Har du byttet jobb og fått mer eller mindre inntekt, må du sjekke skattekortet.
- Du kan beregne skatten din slik at du får et estimat på hva du må betale i skatt.
- Har du flyttet i forbindelse med ny jobb, kan du i noen tilfeller få fradrag for flyttekostnadene. Du må også huske å melde flytting.
- Har du fått lengre eller kortere reisevei til jobb, og derfor fått endringer i reisefradraget? Eller er du blitt pendler?
- Har du startet din egen bedrift eller er i ferd med å avslutte bedriften, bør du sjekke skattekortet. Eventuelt må du endre skattekortet for å unngå restskatt.
Pensjon
- Du kan fortsette å jobbe samtidig som du mottar alderspensjon fra folketrygden uten at pensjonen reduseres. Får du endringer i inntekten må du huske å endre skattekortet slik at du ikke får restskatt.
- Har du gått fra uføretrygd/-pensjon til alderspensjon er det også viktig å endre skattekortet dersom inntektene endrer seg.
- Har du blitt pensjonist på fulltid må du huske å endre skattekortet.
- Husk å ta med eventuelle feriepenger fra tidligere arbeidsgiver. Feriepenger er alltid skattepliktig det året de utbetales. De er kun trekkfrie dersom de utbetales året etter opptjeningsåret. Husk å endre skattekortet for å unngå restskatt.
Se mer informasjon om pensjon og skatt
- Du betaler mindre skatt av pensjonsinntekt (herunder AFP) enn av lønnsinntekt. Husk å sjekke skattekortet.
- Har du gått fra etterlattepensjon til alderspensjon må du huske å endre skattekortet dersom inntekten har endret seg. Etterlattepensjon utbetales månedlig frem til den etterlatte tar ut alderspensjon. Pensjonen blir avkortet mot inntekt og opphører hvis den etterlatte gifter seg på nytt.
Uføretrygd
- Uføretrygd fra folketrygden og uføreytelser fra andre ordninger, skattlegges på samme måte som lønnsinntekt. Husk å sjekke skattekortet ditt.
- Informasjon om uføretrygd finner du på NAV sine nettsider.
- Ikke betal for mye skatt - sjekk skattekortet ditt