Tettpå – samarbeid mot arbeidslivskriminalitet
Tettpå hjelper forbrukere med å velge seriøse håndverkere når de skal bygge eller pusse opp hus eller hytte.
Kort om Tettpå
Tettpå er et tiltak på tvers av offentlige etater, partene i arbeidslivet, byggenæringen, eiendomsmeglerbransjen, finansnæringen og forbrukernes interesseorganisasjoner.
Formålet er å redusere etterspørselen etter useriøs arbeidskraft i byggenæringen og bidra til et bærekraftig arbeidsliv.
Tiltaket er forankret i regjeringens strategi mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Kundefokus i endring – Anders Øiaas, daglig leder i Timberbygg:
"Timberbygg har ført statistikk over etterspørselen fra forbrukere helt siden 2014. Statistikken viser en klar dreining i hva som er viktigst for forbrukerne. Fra et ensidig kundefokus på pris i 2014, til et fokus på kvalitet, kompetanse og seriøsitet i dagens marked. Jeg er klar på at byggebransjens uropatrulje og tettpå: er de viktigste årsakene til den positive utviklingen."
"Hei, det er fra Skatteetaten" – lederartikkel i bygg.no:
"Vi håper så mange som mulig tar telefonen når Skatteetaten ringer. Det kan fort blir en av de viktigste samtalene du tar."
Aktiviteter
Tettpå hjelper forbrukerne i bygge- og oppussingsmodus gjennom ulike aktiviteter:
Samarbeidspartnerne har i fellesskap laget Tettpå-veilederen:
Her får du informasjon om:
- hva du bør sjekke hos håndverksbedrifter
- hvor og hvordan du sjekker åpne næringslivsdata
- fordelene ved å bruke seriøs arbeidskraft
- hvilke plikter og rettigheter du har
Telefontjenesten i Tettpå fungerer som kommunikasjonskanal og los for forbrukere i bygge- og oppussingsmodus.
Skatteetatens telefontjeneste ringer forbrukere som har søkt om byggetillatelse eller kjøpt bolig- eller fritidseiendom i prioriterte kommuner. Telefontjenesten mobiliserer, veileder og dyktiggjør forbrukerne i valget av håndverkere. I løpet av telefonsamtalen får forbrukerne Tettpå-veilederen med flere tips om temaet.
Kampanjefilmene er laget av Rørentreprenørene Norge, EL og IT forbundet, Nelfo, Bygghåndverk Norge og Skatteetaten.
Se filmene:
Tettpå sender brev med Tettpå-veilederen til de fleste som har kjøp bolig- og fritidseiendom i Norge via Altinn-portalen.
Tettpå har et utvidet samarbeid med blant andre kommuner og Kartverket (dataflyt) og finansnæringen (Tettpå boligkjøper).
Tettpå-avtaler
Trondheim var første kommune med i mai 2016. I dag er 22 av
landets største by- og hyttekommuner med på Tettpå-laget.
Last ned listen over alle kommunene som er med i Tettpå (PDF)
- Færder kommune, fra mars 2019
- Fredrikstad kommune, fra januar 2021
- Hol kommune, fra oktober 2018
- Kragerø kommune, fra oktober 2018
- Kristiansand kommune, fra oktober 2018
- Larvik kommune, fra januar 2019
- Oppdal kommune, fra september 2018
- Orkland kommune, fra september 2018
- Rana kommune, fra mai 2021
- Ringebu kommune, fra mai 2021
- Ringsaker kommune, fra november 2020
- Røros kommune, fra september 2018
- Sandnes kommune, fra desember 2020
- Sarpsborg kommune, fra januar 2021
- Sigdal kommune, fra september 2018
- Stavanger kommune, fra desember 2020
- Tromsø kommune, fra september 2020
- Trondheim kommune, fra mai 2016
- Trysil kommune, fra november 2020
- Ullensaker kommune, fra mai 2022
- Vinje kommune, fra desember 2018
- Øyer kommune, fra oktober 2020
Bankene låner ut penger til de fleste byggeprosjekter i landet. Samtidig har de den beste posisjon for å påvirke kunder til å velge seriøse håndverkere og slik bidra til bærekraft i arbeidslivet ved å redusere risiko for sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
BN Bank og Skatteetaten gikk i 2023 sammen om bankpiloten Tettpå boligkjøper. Les evalueringen av piloten (PDF)
Tettpå boligkjøper har som mål å koble informasjon og kunnskap om valg av seriøse håndverkere inn i bankene sine rådgivningsprosesser og digitale flater. Det oppnås ved å ta i bruk Tettpå-veilederen for å påvirke og dyktiggjøre kundene slik at de settes i stand til å ta informerte valg – trygt, seriøst og lønnsomt. Piloten er utgangspunktet for avtalene, men konseptet er i løpende utvikling og tilpasses den enkelte bank.
Banker med Tettpå-avtale:
Smidig implementering og stor nytte
«Det har vært en spennende reise for oss i BN Bank. Vi vurderer at effektene av Tettpå Boligkjøper har vært svært vellykket. Økt kompetanse og stor nytte hos rådgiverne, kvalitetsforbedring i kunderådgivingen, økt bestillerkompetanse hos kunden og risikoreduksjon i låneporteføljen. Grepene som er gjort gjennom opplæring, tilpasning av rutiner, nettartikler mv er i stor grad mulig å kombinere med løpende opplæringstiltak og øvrig kundekommunikasjonsarbeid. Vi har kun fått positive tilbakemeldinger fra våre kunder på at vi deler slik informasjon muntlig og digitalt.»
Endre Jo Reite
direktør personmarked i BN Bank
Bankenes samfunnsansvar
«Tettpå Boligkjøper er en viktig del av vårt arbeid med samfunnsansvar som bank og finansaktør. Med Tettpå boligkjøper får vi nye og konkrete tiltak – og vi skal søke å nå ut til våre kunder på alle kanaler med budskapet. Bankene kan spille en viktig rolle for å nå målet om et bærekraftig arbeidsliv uten arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.»
Marianne Sevaldsen
administrerende direktør i KLP Banken
Investering i trygghet og bærekraft
"Som en av de største bankene i Midt-Norge har vi et viktig samfunnsansvar – ikke bare for å tilby gode finansielle løsninger, men også for å sikre at våre kunder tar trygge og informerte valg i boligkjøpsprosessen. Gjennom Tettpå Boligkjøper ønsker vi å styrke bevisstheten rundt valg av seriøse håndverkere og bidra til et sunnere boligmarked. Når vi kobler denne kunnskapen inn i våre rådgivningsprosesser og digitale løsninger, hjelper vi kundene med å unngå useriøse aktører og motvirker svart arbeid. Dette er en investering i både våre kunders trygghet og i et mer bærekraftig samfunn."
Monica Haftorn Iversen
konserndirektør privatmarked i Sparebank1 SMN
Kontakt
Ta kontakt om du vil vite mer om «Tettpå», «Tettpå boligkjøper» eller om du lurer på mulighetene for samarbeid med din organisasjon.
E-post: tettpaa@skatteetaten.no