Viktig informasjon

Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.

Hjelpetekster

Hjelpetekster er veiledninger i tillegg til ledetekstene, og er ment som en ekstra hjelp for brukeren. 

Viktig informasjon
  • Gjør alltid en vurdering av om hjelpetekst faktisk er nødvendig. Gode ledetekster, overskrifter og klarspråk reduserer ofte behovet for hjelpetekster.
  • Vær kortfattet og bruk ord som er lette å forstå for alle brukere.
  • Dersom du må bruke fagord, for eksempel «forskuddsskatt», skal det det alltid være hjelpetekst.

Typer hjelpetekst

Vi skiller mellom hjelpetekster hvor teksten vises uoppfordret (fremskutt), og hjelpetekst hvor brukeren selv velger å hente den fram ved å klikke på spørsmålsikonet (selvvalgt). Hvis vi må forklare mer utdypende kan hjelpeteksten presenteres på en fordypningsside. 

Skjema som viser ulike typer hjelpetekster

Koblet til skjema eller titler

Når vi har en viktig hjelpetekst som vi ønsker at brukeren skal lese før hen går videre, plasserer vi den normalt synlig og rett etter overskriften. Eksempel på dette kan være en instruks før man begynner å fylle ut et skjema.

Dersom hjelpeteksten ikke er så viktig eller relevant for alle, så kan du med fordel legge den skjult og la folk hente den frem ved behov. Når hjelpeteksten beskriver en prosess eller inneholder mange detaljer er det en fordel å bruke OpenClose, siden den kan beholdes åpen og dermed ikke utfordrer korttidshukommelsen på samme måte som hjelpetekster som forsvinner (For eksempel Popover/Callout).

Dersom det er viktig at innhold ikke forskyves på siden, for eksempel i tabellceller eller seksjonsoverskrifter, er det en fordel å bruke hjelpetekst som legger seg flytende – slik som PopOver/Callout.

Svært lange hjelpetekster, lange veiledninger og lovtekster anbefaler vi ha på en egen fordypningsside, som vi lenker til fra der hvor det er relevant.

Gjør slik: 

Fremskutte og selvvalgte hjelpetekster under tittel
Gjør slik:

Hjelpetekst med henvisning ved tittel
Ikke slik:

Hjelpetekst i popover med komplisert tekst

Hjelp til utfylling av skjemafelt

Det viktigste er å bruke ord og utrykk slik at folk forstår hva de skal fylle ut. Unngå derfor å bruke et fagord i ledeteksten og deretter «gjemme» forklaringen bak en selvvalgt hjelpetekst.

Når det folk skal fylle ut har et kjent, kort format, veileder vi brukeren ved å bruke parentes i ledeteksten. 

Gjør slik: 

Tekstfelt med formathjelp i ledetekst

Formathjelp i ledetekst med tekst

Dersom formatet er mer sammensatt, eller spesielle unntak gjelder, anbefaler vi å beskrive dette som synlig hjelpetekst under ledeteksten. Skulle denne typen formathjelp blir over to linjer, anbefaler vi heller å legge den som selvvalgt bak spørsmålstegnet for å unngå for mye visuelt «støy» på siden. Dersom feltet er markert som valgfritt i ledetekst, setter vi formatet i beskrivelsen under. Unngå å bruke placeholder til formathjelp.

Gjør slik: 

Datofelt med sammensatt formathjelp
Ikke slik: 

Faguttrykk forklart i selvvalgt hjelpetekst

Skriv gode hjelpetekster

Skriv direkte til brukeren. Bruk du-form når du gir informasjon – da blir interaksjonen mer som en samtale og dermed mer forståelig.

Vurder om hjelpetekst er nødvendig. Kan ledeteksten justeres noe for å bli enklere å forstå og slik fjerne behovet for ekstra forklaring?

Bytt ut vanskelige ord i skjemaet framfor å skrive hjelpetekster som forklarer det vanskelige ordet. Klarspråk gjelder for alle tekster.

Bruk ord og uttrykk som er kjente for brukeren og som gjerne relaterer til skjematittelen. Vanskelige ord kan stå i parentes i hjelpeteksten.

Dersom du  bruke fagord (for eksempel forskuddsskatt) skal det alltid være hjelpetekst.

Bruk gjerne eksempler. De er særlig nyttige i omfattende skjemaer fordi brukeren da enklere kan forstå hva som forventes å fylle ut.

Hjelpetekster må være kortfattet når de benyttes i selve utfyllingsområdet i et skjema. Bruk selvvalgt hjelpetekst hvis det er behov for utfyllende informasjon.

Test på en kollega eller andre som ikke kjenner løsningen.