Viktig informasjon

Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.

Brukerutløste feilmeldinger

Feilmeldinger skal informere brukeren om hva som har gått galt og veilede dem videre. De kan enten komme fra systemet eller være utløst av handlinger brukeren har gjort. Dette mønsteret fokuserer på feilmeldinger som utløses av brukeren i skjemaer og digitale tjenester.

Viktig informasjon

Gode feilmeldinger skal:

  • fortelle hva som er feil
  • forklare hva brukerne kan gjøre for å komme videre
  • være korte
  • ha et språk som folk forstår

Feil i enkeltfelt – valideringsfeil

Når brukeren glemmer å fylle ut et obligatorisk felt eller legger inn en ugyldig verdi i feltet, vil det oppstå en valideringsfeil når brukeren forlater feltet. For eksempel kan et telefonnummer mangle et tall. Vi bruker ErrorMessage i tilfeller med enkeltfeil.

Hvordan skrive feilmeldingen

  • Vær spesifikk og unngå generelle feilmeldinger: Unngå å bruke vage meldinger som «Ikke gyldig verdi» eller «Feltet må fylles ut». Slike meldinger gir lite konkret informasjon til brukeren og kan føre til forvirring. Dette er også et UU-krav – for de som bruker skjermlesere blir det umulig å vite hvilket felt som refereres til.
  • Bruk et aktivt «du-språk» ved behov: For mer omfattende feilmeldinger som krever forklaring eller veiledning, kan du bruke et aktivt «du-språk» for å gjøre meldingen mer personlig og hjelpsom. For eksempel: «Organisasjonsnummeret er ugyldig. Sjekk at du har skrevet det riktig.».
  • Referer til ledeteksten og vær tydelig: Feilmeldingen bør starte med kjerneordet, for eksempel: «Nettbank må fylles ut». Unngå å gjenta hele ledeteksten. Passiv form er greit i disse tilfellene, men vær presis på hva som er feil.
Gjør slik: 
Feilmeldingen refererer til ledeteksten og innleder med kjerneordet, det viktigste ordet.
Eksempel på feilmelding ved radiobutton
Ikke slik:
I eksempelet er feilmeldingen ikke spesifikk og gjør det vanskeligere for brukeren å forstå hva som er galt og det krever mer kognitiv last å fylle ut riktig.

Lengde og tone

  • Kort og presis: For enkle feilmeldinger, som handler om obligatoriske felt eller skrivefeil, kan teksten være kort og tydelig (for eksempel «Antall dager må fylles ut»).

Lag separate feilmeldinger for ulike feilvarianter

  • Skap forskjellige feilmeldinger for ulike feiltyper: Når et felt kan ha flere mulige feil, bør du lage feilmeldinger for hver feilvariant, hvis det er mulig. Det kan være mer tidkrevende, men gir en bedre brukeropplevelse. Hvis organisasjonsnummeret for eksempel kan være feil på grunn av for få sifre eller feil format, lag da to forskjellige feilmeldinger: én for manglende sifre og én for feil format. På den måten slipper brukeren å gjette på hva som er galt og kan rette feilen raskt.
Gjør slik:
I eksempelet er feilmeldingene tilpasset den spesifikke feilvarianten. Øverst: Bruker har skrevet et ugyldig organisasjonsnummer. Nederst: Bruker mangler ett siffer
Eksempel på separate feilmeldinger
Ikke slik:
I eksempelet har brukeren skrevet 9 siffer som er riktig, men feilen er at nummeret ikke gyldig fordi det ikke finnes.
Eksempel på feilmelding som gjelder ulike feil

Tenk på feilmeldingen når du skriver ledeteksten:

  • Tenk på feilmeldingen tidlig: Når du skriver ledetekst, bør du samtidig vurdere hvordan feilmeldingene skal formuleres. Korte og presise ledetekster gjør det enklere å lage tydelige feilmeldinger som fungerer i sammenhengen. Samtidig gjør du utfyllingen enklere. Unngå lange spørsmål i ledetekstene, og bruk heller hjelpetekst for å gi ekstra informasjon om feltet.
Slik: I eksempelet er det meste av informasjonen plassert i hjelpetekst slik at ledeteksten er enklere og dermed også feilmeldingen.
Eksempel på feilmelding som er godt planlagt
Ikke slik: I eksempelet er en del av informasjonen plassert i  ledeteksten, noe som gjør både  ledeteksten og feilmeldingen mer krevende å lese.
Eksempel der det ikke er tenkt på feilmelding fra starten
Gjør slik: I eksemepelet er ledetekst og feilmeldinger sett i sammenheng. Ved å variere ordlyden unngår vi to feilmeldingstekster på rad som kunne blitt ganske like. For eksempel vil arbeid og arbeidsplass kunne bli for likt.

 

Design:

Gjør slik:
Når inputfelt står ved siden av hverandre kommer feilmeldingene til å bli smale. Pass på orddelinger.
Eksempel på to felt med feilmelding ved siden av hverandre

Oppsummering av feil

Når brukerne har gjort feil i flere felt i samme steg, viser vi en oppsummering av feilene idet de forsøker å gå videre ved å for eksempel klikke på «neste». Oppsummeringen vises som ErrorSummary.

  • Feilmeldingene i oppsummeringen skal være ordlagt likt som feilmeldingen ved feltet.
  • Feilmeldingene skal lenke direkte til feltet det gjelder.
  • Hvis feilen gjelder flere felter, lenker vi til det første tilfellet av feilen.
  • Feilene forsvinner fra oppsummeringen etter hvert som brukerne fikser dem.
Gjør slik:
Eksempel på ErrorSummary

Relaterte mønstre