Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.
Arbeidsgiver
Moderniseringen av statlig innkreving og ny innkrevingslov fra 2026 innebærer endringer for arbeidsgivere.
Gjelder dette deg?
Dette gjelder deg som har arbeidsgiveransvar.
Dette blir nytt
Som arbeidsgiver kan du få beskjed om å trekke en ansatt i lønn (utleggstrekk/påleggstrekk) for å dekke ubetalte krav som den ansatte har.
Skatteetaten, Statens innkrevingssentral, NAV innkreving, politiet (alminnelig namsmann) og kommunene skal samle alle sine krav i ett, samlet lønnstrekk per ansatt som skylder penger. Det samlede trekket kan bestå av flere krav fra ulike myndigheter.
Samtidig vil vi utvikle nye tekniske system-til-system-løsninger som gjør det mulig å få meldinger om trekk direkte inn i lønnssystemet. Dette vil kan spare arbeidsgivere for manuell registrering og gjøre det raskere og enklere å utføre trekk i lønn.
Dere skal betale utleggstrekket direkte til et felles kontonummer hos innkrevingsmyndigheten, det vil si Skatteetaten. Trekket skal rapporteres i a-meldingen.
Ved innbetaling av ett trekk som skal dekke flere krav, vil innkrevingsmyndigheten fordele innbetalingen på kreditorene. Det betyr at dere ikke lenger skal betale direkte til kreditor.
Et lovforslag om statlig innkreving er til behandling hos Finansdepartementet. Forslaget innebærer at arbeidsgivere skal betale forskuddstrekket direkte til Skatteetaten i stedet for å overføre beløpet til en sperret skattetrekkskonto.
Utleggstrekk og forskuddstrekk på lønn betales direkte til Skatteetaten dagen etter lønnsutbetalingsdatoen.
Innbetaling av arbeidsgiveravgiften blir ikke endret.
Dere må rapportere utleggstrekk og skattetrekk i a-meldingen.
Når skjer endringene
Endringene vil skje i forbindelse med ny lov om innkreving som etter planen vil tre i kraft fra 1. januar 2026.
Det vil være en gradvis overgang til den nye ordningen for utleggstrekk fra denne datoen.
Dette må du gjøre
Ta kontakt med leverandøren av lønns- og personalsystemet ditt i god tid for å sikre at de koder inn nye datofelt for lønnsutbetaling og forskuddstrekk av skatt i a-meldingen.
Sjekk også om de vil utvikle støtte for å motta utleggstrekk direkte i systemet.
Det vil være en gradvis overgang til den nye ordningen for trekk i lønn fra 1. januar 2026. Dette betyr at systemene må ha funksjonalitet for både gammel og ny ordning i 2026 og 2027.
Før dere tar i bruk nye løsninger for utleggstrekk, må dere gi systemleverandøren fullmakt til å utveksle data på vegne av dere. Dette gjør dere i Altinn. Systemleverandøren kan hjelpe dere.
Du må betale inn utleggstrekk og forskuddstrekk på lønn dagen etter lønnsutbetalingen hver måned. Trekkene skal betales direkte til Skatteetaten.
Dere må utleggstrekk og forskuddstrekk på skatt på lønnsutbetalingsdatoene i a-meldingen.
Arbeidsgivere skal betale forskuddstrekk på skatt direkte til Skatteetaten og ikke via en sperret skattetrekkskonto. Det betyr at du kan avvikle skattettrekkskontoen.
Dere må lage ny arbeidsflyt og nye rutiner for innbetaling av forskuddstrekk på skatt.
Når lovforslaget trer i kraft, vil forfallsdatoen for å betale inn forskuddstrekk bli dagen etter lønnsutbetaling hver måned.
Det er viktig å planlegge for likviditeten når dere må betale lønn og forskuddstrekk samtidig.
Som arbeidsgiver må dere sørge for at personer som har ansvar for lønnsutbetaling og utleggsstrekk, er kjent med endringene som kommer i det nye lovverket.
Informasjon til ansatte med lønnstrekk
For å ivareta den ansattes personvern, vil arbeidsgivere kun få informasjon om
- hvem som skal trekkes (fødsels- eller d-nummer)
- beløp eller prosent dere skal trekke
- når dere skal starte trekkene
Dermed vil du ikke lenger kunne informere den ansatte om hvilke krav som er utgangspunkt for lønnstrekket og om hva hen skylder penger for.
Den ansatte vil finne oversikten over sine krav og trekk ved å logge seg inn på skatteetaten.no eller politiet.no. Hen vil også kunne finne informasjon i brevene fra Skatteetaten i Altinn.
Relatert informasjon
Hva innebærer den nye innkrevingsloven og digitaliseringsprogrammet Fremtidens innkreving for deg som er