Betydningen av internprisingsrisiko
God internprisingspraksis reduserer risikoen for selskapet
Når dere gjennomfører transaksjoner med parter i interessefellesskap over landegrenser, oppstår det internprisingsrisiko. God internprisingspraksis reduserer risikoen for:
- manglende eller feil fastsatt pris (ikke armlengdes pris),
- feil ved rapportering av kontrollerte transaksjoner, og
- oppfølging fra oss, herunder kontroll og skjønnsfastsetting av inntekt.
Dere har god internprisingspraksis når dere:
- vurderer risiko løpende, i forkant, under og i etterkant av transaksjonene
- har skriftlige avtaler som fastsetter betingelser mellom partene
- kan forklare hvorfor prisen er armlengdes
- kan støtte forklaringen ved å legge frem sammenlignbarhetsanalyse
Skatteetatens vurdering av internprisingsrisiko
Vi har et ansvar for å fastsette riktig skatt av alle skattepliktige transaksjoner i Norge, også de som går over landegrensene. Når transaksjoner skjer på tvers av landegrenser innebærer dette en risiko for at inntekt ikke blir skattlagt i noen av de involverte landene. Det kan også oppstå risiko for at inntekter flyttes fra land med høy skatt til land med lav skatt, eller at transaksjoner som gir høye fradrag blir lagt til land med høy skattesats.
Internprising er et område hvor vi legger ned særlig innsats. Seksjon for internprising gjennomfører risikovurderinger av selskaper som har transaksjoner i interessefellesskap på tvers av landegrenser og skatteregimer.
Risikovurderingene blir blant annet foretatt gjennom digitale analyseplattformer og ved at vi går igjennom innrapporterte data. Vi får inn store datamengder både fra utlandet og fra norske kilder, som vi bruker i disse risikovurderingene. I tillegg kan vi be om at selskapet leverer internprisingsdokumentasjon.
Vi foretar risikovurderinger på tre ulike nivåer:
- Konsernnivå
- Selskapsnivå
- Transaksjonsnivå
Dere kan bidra til at våre risikovurderinger blir mer effektive og redusere risiko for kontroll ved å sørge for
- at dere gjennomfører og dokumenterer avtaler slik uavhengige parter ville ha gjort det.
- at rapporteringen samsvarer med det som faktisk har skjedd
- at dere overholder frister for innsending av etterspurt dokumentasjon
- at det er sammenheng mellom det dere rapporterer og internprisingsdokumentasjon.
Sjekk om dere kan få forhåndsavklaring av internprisingsspørsmål
Bindende forhåndsuttalelser
Vi kan ikke gi bindende forhåndsuttalelser om fastsettelse av skjønn eller verdsettelse i internprisingssaker. Det gjelder egne regler for området for petroleumsskatt.
Veiledning om prisingsspørsmål
Skatteetaten kan gi veiledning knyttet til et selskaps internprisingsrisiko og veilede i forbindelse med risikokartlegging rundt prisingsspørsmål.
Forhåndsavklaring mellom Norge og andre stater – APA prosedyre
Dere kan be om å inngå en avtale om forhåndsavklaring av internprisingsspørsmål. Avtalen gjelder internprising fremover i tid. Vi omtaler en slik avtale som "Advance Pricing Arrangement" (APA). Avtalen blir inngått mellom norsk kompetent myndighet og kompetent myndighet i det landet der transaksjonsparten hører hjemme.
Norsk kompetent myndighet inngår ikke ensidige avtaler med selskap.
Forhåndsavklaring av selskapets risiko med flere lands skattemyndigheter (ICAP)
ICAP - International Compliance Assurance Programme - er OECD sitt internasjonale initiativ for å bedre forutsigbarhet rundt internasjonal beskatning. Skatteetaten deltar i OECDs ICAP-program. Gjennom ICAP får store konsern en mulighet for en samtidig dialog med skattemyndigheter fra flere land hvor konsernet har aktivitet.
Prosessen er basert på frivillighet for konsernene som deltar. Skatteetaten foretar vurderinger etter flere kriterier om et konsern er aktuelt for en ICAP-prosess. Utfallet av en ICAP-prosess er en avklaring av internprisingsrisiko for konsernet.