Viktig informasjon

Delar av dette innhaldet er ikkje tilgjengeleg på nynorsk enno.

Grunnrenteskatt på landbasert vindkraft

Fra og med inntektsåret 2024 må eiere av vindkraftanlegg med mer enn fem vindturbiner eller en samlet maksimal installert effekt i henhold til konsesjon på én MW eller mer, betale grunnrenteskatt til staten.

Regelverket trådte i kraft 1. januar 2024.

Grunnlaget for beregning av grunnrenteskatten kalles grunnrenteinntekt. Opplysninger knyttet til beregning av grunnrenteinntekt skal gis i skattemeldingen for inntektsåret 2024.

Grunnrenteskatteplikt kommer i tillegg til skatt på alminnelig inntekt.

Vindkraftnæringen har eksklusiv tilgang til verdifulle arealer for næringsvirksomhet som kan gi en ekstraordinær avkastning. Ett av hensynene bak grunnrentebeskatningen, er at fellesskapet skal få en andel av denne avkastningen.

Hvem gjelder det?

Reglene om grunnrenteskatt gjelder for eiere av landbaserte vindkraftanlegg i Norge. Det er den som eier vindkraftanlegget, eller en andel av dette, som er grunnrenteskattepliktig.

Eieren av vindkraftanlegget er den som har de vesentligste eierbeføyelsene, for eksempel rett til å

  • selge eller hindre salg av kraftanlegget, pantsette, delta i videre utbygging
  • bestemme produksjonsvolum og produksjonstid
  • plikt til å dekke investerings- og driftskostnader

Beregningsenhet

Det er vindkraftanlegget som er beregningsenhet for grunnrenteskatten. Grunnrenteinntekten fastsettes særskilt for hvert enkelt vindkraftanlegg. Hvis virksomheten eier flere vindkraftanlegg, må den rapportere grunnrenteinntekt for hvert anlegg.

 

Grunnrenteskatteplikt på produksjon av vindkraft, oppstår når et vindkraftanlegg har mer enn fem vindturbiner eller en samlet maksimal installert effekt i henhold til konsesjon på én MW eller mer.

Når dere skal vurdere om vilkårene for grunnrenteskatteplikten er oppfylt, er det avgjørende om generatorene eller vindturbinene inngår i samme vindkraftanlegg.

Et vindkraftanlegg kan bestå av en eller flere vindturbiner og tilhørende elektrisk utstyr for produksjon, som for eksempel:

  • interne elektriske anlegg (kabler eller luftledninger)
  • interne transformatoranlegg og produksjonslinjer
  • andre bygningstekniske konstruksjoner
  • styrings- og overvåkningsanlegg

For å finne ut hva som regnes som ett og samme vindkraftanlegg skal dere ta hensyn til om de aktuelle områdene naturlig danner ett planområde, og om det vil være felles infrastruktur, veier og nett. Det kan også være relevant å vurdere eierskapsforholdene, men det er ikke avgjørende.

Dette må virksomheten gjøre

Virksomheter som er grunnrenteskattepliktige må fastsette grunnrenteinntekt i skattemeldingen og næringsspesifikasjonen. Dere skal innrapportere grunnrenteinntekten selv om den er negativ.

Beregne grunnrenteinntekten

Grunnrenteinntekten finner dere ved å fastsette brutto grunnrenteinntekt og trekke fra kostnadene.

+ Summen av årets spotmarkedspriser pr. time multiplisert med faktisk produksjon ved kraftanlegget i de tilhørende tidsavsnitt.

Det er unntak for noen typer kontrakter, slik at produksjonsvolumet i kontrakten skal verdsettes til kontraktspris eller sikret pris. Du finner informasjon om unntakene lenger ned på siden.

+ Gevinst ved realisasjon av driftsmidler som benyttes i vindkraftproduksjonen
+ Driftsstøtte til produksjon av ny vindkraft
+ Inntekt fra utstedte elsertifikater
+ Inntekt fra utstedte opprinnelsesgarantier
= Brutto grunnrenteinntekt
- Driftskostnader som regulært følger av vindkraftproduksjonen
- Eiendomsskatt for vindkraftanlegget
- Skattemessig avskrivninger av driftsmidler tilknyttet vindkraftproduksjonen (investeringer før 2024)
- Venterente (kompensasjon for at investeringer før 2024 må fradragsføres over tid)
- Kostnader pådratt i byggetiden
- Investeringskostnader fra og med 2024 som ellers er aktiveringspliktige
- Særlig beregnet selskapsskatt
= Årets grunnrenteinntekt (før fradrag for tidligere års negative grunnrenteinntekt)

Brutto grunnrenteinntekt

Brutto grunnrenteinntekt skal beregnes på grunnlag av faktisk produksjon av kraft i vindkraftanlegget time for time, multiplisert med tilhørende spotmarkedspris fastsatt av Nord Pool AS.

Verdsette til kontraktspris

Kraft som leveres til en annen pris enn spotmarkedsprisen kan verdsettes til kontraktspris når nærmere bestemte vilkår er oppfylt. Dette gjelder avtaler om:

  • kraft som leveres i henhold til kjøpekontrakt inngått før 28. september 2022
  • kraft som leveres til strømleverandør i henhold til langsiktig fastpriskontrakt, og som leveres videre i henhold til standard fastprisavtale i sluttbrukermarkedet (standardiserte fastprisavtaler)
  • kraft som leveres i henhold til kjøpekontrakt inngått i perioden 2024 til 2030 og som er knyttet til prosjekter som etableres i perioden 2024 til 2030

Hvis selskapet eier både vannkraftverk og vindkraftanlegg, flere vindkraftanlegg, eller inngår i et skattekonsern med selskap som eier vindkraftanlegg eller vannkraftverk, må leveransene fordeles på de ulike anleggene etter nærmere regler.

Hvis avtalen avsluttes før tiden, vil gevinsten eller tapet inngå i grunnrenteinntekten.

Sikret pris

Kraft som leveres til spotmarkedspris, men som er sikret finansielt etter avtale inngått før 28. september 2022 verdsettes til sikret pris.

Virksomheten finner sikret pris ved å verdsette kraften til spotmarkedspriser i de timene og med det volumet anlegget produserer. Etterpå må virksomheten hvert år beregne gevinst eller tap på den finansielle sikringen knyttet til markedsutviklingen for elektrisk kraft for inntektsåret. Gevinsten eller tapet må legges til eller trekkes fra brutto grunnrenteinntekt.

Hvis selskapet eier flere vindkraftanlegg, eller inngår i et skattekonsern med selskap som eier vindkraftanlegg, må gevinsten eller tapet fordeles på vindkraftanleggene etter nærmere regler.

Hvis avtalen avsluttes før tiden, skal gevinst eller tap for inntektsåret og gjenstående sikringsperiode inngå i grunnrenteinntekten for inntektsåret.

Andre inntekter som inngår i grunnrenteinntekten

  • gevinst ved realisasjon av driftsmidler som benyttes i vindkraftproduksjonen
  • driftsstøtte til produksjon av ny vindkraft
  • inntekt fra utstedte elsertifikater
  • inntekt fra utstedte opprinnelsesgarantier

Fradrag ved beregning av grunnrenteinntekten

Skattepliktig får fradrag i brutto grunnrenteinntekt for driftskostnader som er knyttet til vindkraftproduksjonen.

Eksempler:

  • arbeidslønn og andre personalkostnader for personer som er knyttet til vindkraftproduksjonen
  • vedlikeholdskostnader
  • forsikringskostnader
  • administrasjonskostnader
  • erstatning til grunneiere og rettighetshavere for tapt inntekt fra annen virksomhet enn vindkraft som må opphøre helt eller delvis ved etablering av vindkraftanlegget
  • tap ved realisasjon av driftsmidler som benyttes i vindkraftproduksjonen (og som ikke er omfattet av kontantstrømskatten)
  • kostnader ved innmating av kraft til nettet
  • kostnader til å fjerne vindkraftanlegg og tilbakeføre områder etter vilkårene i konsesjonen

Eksempler:

  • salgs-, overførings- og finanskostnader
  • kostnader til kjøp av grunn eller andre ytelser til for eksempel grunneiere eller kommunen er heller ikke fradragsberettiget.

Virksomheten får kun fradrag i grunnrenteinntekten for kostnader som er knyttet til selve vindkraftproduksjonen. Dette innebærer at virksomheten ikke nødvendigvis får fradrag for en kostnad i grunnrenteinntekten selv om den samme kostnaden gir rett til fradrag i alminnelig inntekt.

Kostnader som er til nytte ved produksjonen i flere vindkraftanlegg, eller som er til nytte både i vindkraftproduksjon og annen virksomhet, må fordeles etter nærmere regler.

Fradrag for investeringskostnader i grunnrenteinntekten behandles ulikt avhengig av om investeringen er gjort før eller etter 31. desember 2023. For investeringer fra og med 1. januar 2024 gjelder kontantstrømskatten, som innebærer at virksomheten får direkte fradrag for investeringskostnaden.

Investeringer før 1. januar 2024 kommer til fradrag gjennom avskrivninger.

Kontantstrømskatt

Grunnrenteskatten på vindkraft er en kontantstrømskatt. Når virksomheten skal beregne grunnrenteinntekten, kan den direkte fradragsføre investeringskostnader som vil være aktiveringspliktige i alminnelig inntekt.

For at virksomheten skal ha rett til direkte fradrag for investeringskostnaden i grunnrenteinntekten må kostnaden være knyttet til kraftproduksjonen. Fradragsretten gjelder både avskrivbare og ikke-avskrivbare eiendeler.

Eksempler på kostnader til et vindkraftanlegg som kan fradragsføres direkte:

  • fundament
  • tårn
  • vindturbin
  • kablede anlegg eller transformatorstasjoner
  • servicebygg
  • anleggsveier
  • oppstillingsplasser

Eksempler på kostnader som ikke kan fradragsføres direkte:

  • kjøp av et eksisterende vindkraftanlegg
  • kjøp av grunneiendom eller andre ytelser til for eksempel grunneiere eller kommuner

Investeringskostnaden kan føres til direkte fradrag i grunnrenteinntekten i det året investeringen blir aktiveringspliktig i alminnelig inntekt.

Avskrivninger

For investeringer som er aktiveringspliktige før 1. januar 2024 gjelder ikke kontantstrømskatten. Virksomheten får fradrag for slike historiske investeringskostnader gjennom avskrivninger og venterente. En forutsetning for fradrag er at investeringen er tilknyttet vindkraftproduksjonen.

Det gjelder særlige regler om beregning av avskrivningsgrunnlaget for eksisterende driftsmidler i grunnrenteinntekten. Virksomheten kan avskrive driftsmidlene med like store beløp over fem år.

  • eiendomsskatt for vindkraftanlegget
  • venterente på driftsmidler som avskrives
  • særlig beregnet selskapsskatt

Satser og nøkkeltall

Skattesatsen for grunnrenteinntekten fastsettes av Stortinget hvert år.

For 2024 er den fastsatt til 32,1 prosent. Siden det gis fradrag for grunnrenterelatert selskapsskatt, blir den effektive skattesatsen 25 prosent.

Fradrag for produksjonsavgift

Avgift på landbasert vindkraft (produksjonsavgift) kommer til fradrag i den fastsatte grunnrenteskatten ved vindkraftanlegget.

Negativ grunnrenteinntekt

Hvis fradragene er høyere enn brutto grunnrenteinntekt, blir grunnrenteinntekten negativ. Den negative grunnrenteinntekten fremføres med rente, og kommer til fradrag i neste års beregnede grunnrenteinntekt for vindkraftanlegget.

 

For nye vindkraftanlegg utbetales skatteverdien av den negative grunnrenteinntekten når anlegget blir satt i drift og Skatteetaten har gjennomført kontroll av den fastsatte skatten. Ordningen forutsetter avklaring med ESA.

Dokumentasjon

Du må ta vare på vedlegg og annan dokumentasjon, men du treng ikkje å leggje ved noko i skattemeldinga. Viss Skatteetaten treng fleire opplysningar, kontaktar vi deg.

Rettskilder

Webinarer

Webinar om vindkraft i skattemelding kommer i starten av 2025. 

Meld deg på webinar om grunnrenteskatt for vindkraft

Still spørsmål eller gi innspill til tema 

 

Tidligere webinarer