Data- og analyseplattformen gir nye muligheter

Skatteetatens nye skybaserte data- og analyseplattform gir ansatte enkel tilgang til viktige data, analyseverktøy og rapporter fra etatens fagsystemer. Nå rekrutterer Skatteetaten flere fagpersoner som skal utvikle plattformen videre.

Data- og analyseplattformen er en samlebetegnelse for de komponenter og tjenester som understøtter analyse i Skatteetaten. Dette gjelder funksjonalitet og tjenester som ansatte skal bruke.

Å utvikle en data- og analyseplattform på skyteknologi, med krav til sikkerhet og personvern, er et krevende og spennende arbeid. Data- og analyseplattformen skal være brukervennlig, ha stor tilgang til data og gjøre det mulig å jobbe effektivt og godt med modellutvikling og analyse.

Høres dette spennende ut?

I Skatteetaten søker vi deg som vil jobbe med et unikt samfunnsoppdrag og få muligheten til å boltre seg i et bredt utvalg av den nyeste teknologien på markedet.

Laget rundt data- og analyseplattformen

Jens Waage er overingeniør og er dataproduktutvikler (data engineer) og har en master i industriell økonomi og teknologiledelse og en bachelor i informatikk fra NTNU. Han er en aktiv bruker og utvikler på plattformen.

Jens Waage i kontorlandskap
– Som dataproduktutvikler på data- og analyseplattformen til Skatteetaten får jeg bruke ny teknologi til å løse komplekse problemer tilknyttet datasett som er sentrale for driften av velferdssamfunnet, sier Jens. – Det er veldig givende å vite at innsatsen man legger ned for å gjøre Skatteetaten smartere og mer effektiv er til nytte for hele samfunnet.

Geir Myrind er arkitekt og har ansvar for at data tilgjengeliggjøres, at de er lette å finne og er anvendelige på plattformen.

Geir Myrind i kontorlandskap
– Overordnet er ansvaret å bygge en solid og fremtidsrettet dataarkitektur som muliggjør effektiv utnyttelse av data på plattformen, forteller Geir. – Vi må sikre at plattformen er godt strukturert, at data er lett tilgjengelige, av god kvalitet og lette å bruke.

Skatteetaten skal bruke data, analyse og KI i stor skala i oppgaveløsningen fremover. Med ny plattform tar etaten et solid steg i den retningen.

– Dette er det utrolig gøy å være med på, sier Geir.

– Her bygges plattform, men også datakultur, dataorganisasjon og ikke minst dataprodukter som grunnlag for analyse og kunstig intelligens, forteller Geir.

Ledige stillinger

Prosjektet datadrevet fremtid er ferdig i desember, og Skatteetaten skal nå forme organisasjonen rundt videreutvikling og forvaltning av data- og analyseplattformen.

Camilla Blichfeldt Lund i kontorlandskap
– For å lykkes med å levere enda mer verdi til brukerne våre, må vi få til god samhandling, effektive arbeidsprosesser og styrke tverrgående og tverrfaglige team, sier gruppeleder Camilla Blichfeldt Lund.

– Vi har mål om å bli Norges beste fagmiljø på Databricks (Kode24), og vi skal levere data, verktøy og teknologisk støtte til over 200 analytikere og datascientister i etaten. Her trengs både de som er interesserte i å være med i grensesnittet mellom data, analyse og teknologi og de som vil jobbe tett med tverrfaglige utviklingsteam.

Litt teknisk

Data- og analyseplattformen er en omfattende løsning som integrerer tjenester fra flere IT-områder, inkludert styring, organisering og prosesser. Kjernen i denne plattformen er SELDA, som er basert på Azure Databricks og benytter lakehouse-arkitektur og -teknologi.

SELDA-plattformens infrastruktur er implementert ved hjelp av Terraform, en "infrastruktur som kode"-løsning. Dette muliggjør selvbetjening for analytikere, dataproduktutviklere og modellutviklere, som enkelt kan få tilgang til nødvendige verktøy og støttefunksjoner. Samtidig sikrer plattformen trygg og godkjent integrasjon med andre tjenester i Skatteetaten.

For dataproduktutviklere tilbyr plattformen blant annet innebygd støtte for datastrømming fra lokale fagsystemer via Kafka, samt muligheten til å hente data gjennom API-er. Analytikere kan, om ønskelig, benytte seg av dedikerte områder i PowerBI for å presentere analyseresultater i rapportformat.