Important information

This page is not available in English.

Slik gjør vi det

Brukerinnvolvering av egne ansatte

Mange av brukerinnsiktsmetodene er relevante for interne flater, men det begrensede antallet brukere åpner også for andre innsiktsmetoder.

OBS! Antall brukere kan variere svært mye i ulike deler av NAV, så vær kritisk til metodikken og tilpass til det som virker hensiktsmessig for din brukergruppe.

Rekruttering

Deltakere i brukervennlighetstest for interne systemer er vanligvis lett å rekruttere siden de bare behøver å sette av 45-75 minutter.

Det er viktig å få en bred representasjon av brukerne og tenke over hvordan rekruttering kan gi en stemme til ulike deler av organisasjonen. Fordelen du har ved å ha et lavt antall brukere er å få en tett dialog med flere - over tid. Det har også vist seg nyttig å prøve og rekruttere brukere fra ulike geografiske enheter eller kontor, for å få best mulig læring om ulikheter i bruk og praksis.

Slik går du frem

Forespør alltid gjennom deltakeres nærmeste leder, og forsøk å sette opp testen slik at det kan foregå via videomøte. 

Interne deltakere får ikke penger for å være med, men noen ganger takker vi for innsatsen med en Twist-pose per deltaker. Husk også å sende takke-epost til deltaker og leder.

Personvern

Observasjon

Medlytt

Når du skal sette deg inn i hvordan en tjeneste oppfattes av brukerne, kan det være nyttig å sitte på medlytt på telefon i førstelinjen eller i skranken der det er mulig. Det er ikke en veldig ressurskrevende metode, men skal du observere eller sitte på medlytt i førstelinjen er det viktig å være bevisst på at det medfører litt ekstra tidsbruk for veilederen.

Fremgangsmåte

Medlytt for ansatte utenfor Brukerkontakt kan bestilles gjennom Ressursteamet på e-post  (Brukerkontakt.Ressursstyring@skatteetaten.no)

  • Bestillinga må innehold navn på den som skal lytte, hvilket fagområde man ønsker medlytt på, dato for medlytt og kontaktinformasjon​​​​​​​​​​​​​​
Før medlytt
  • Definer hvilke problemstillinger du vil se etter under medlytt​

  • Formuler spørsmål med utgangspunkt i problemstillingen 

  • Lag et skjema som fylles ut for hvert møte med bruker​

På medlytt

  • Snakk med veilederen om hvorfor du ønsker å gjøre medlytt ​

  • Notere funn fra kontakten med brukeren underveis. ​

  • Noter ned så objektivt som mulig. Beskriv situasjonen.​

Etter medlytt

  • Noter ned de viktigste lærepunktene. Hva gjorde mest inntrykk? Hva fungerte bra/dårlig? Hva var brukerens behov?
  • Oppsummer med veilederen. Aktuelle spørsmål kan være: Hva får dere mest spørsmål om? Hvem er det som typisk spør om dette? Hvorfor spør brukeren om dette? Har du forslag til forbedringer?
 
 

Lurer du på noe?

Trenger du hjelp, ta kontakt med Tony Mathiessen