Important information

This page is not available in English.

Skatteklagenemnda

Ileggelse av tvangsmulkt som følge av at a-melding ikke ble levert innen fristen

  • Published:
  • Avgitt: 13 June 2018
Whole serial number Stor avdeling 01 NS 102/2018

Ileggelse av tvangsmulkt etter a-opplysningsloven § 10 for manglende oppfyllelse av rapporteringsplikt etter a-opplysningsloven §§ 3 og 4.  Det er påløpt tvangsmulkt på kr 6 503,80.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Skattedirektoratets redegjørelse

Skattedirektoratet har utarbeidet følgende redegjørelse for saken iht. forvaltningsloven § 33 fjerde ledd:

"Kronologisk beskrivelse av hva som har skjedd i saken:

Den opplysningspliktige leverte 1 arbeidsforhold for 2016-12 som ikke ble levert neste måned 2017-01.

Fristen for å bekrefte eller avslutte arbeidsforholdet var 06.02.2017.

Skattedirektoratet sendte et påminnelsesbrev via Altinn til den opplysningspliktige 09.02.2017 og ba om at manglende opplysninger ble levert.

Skattedirektoratet sendte deretter et varsel og vedtak om tvangsmulkt i Altinn til den opplysningspliktige 15.02.2017. Samtidig sendte vi et varsel per post om at det har kommet et vedtak i Altinn. Brevet ble sendt til adressen den opplysningspliktige har oppgitt i Enhetsregisteret.

Da opplysningene ikke ble levert, startet tvangsmulkten å løpe 22.02.2017.

Faktura for 22.02.2017-01.03.2017 på kroner 839,20 ble sendt til den opplysningspliktige 02.03.2017.

Faktura for 02.03.2017-07.03.2017 på kroner 629,40 ble sendt til den opplysningspliktige 08.03.2017.

Faktura for 08.03.2017-11.04.2017 på kroner 3 671,50 ble sendt til den opplysningspliktige 12.04.2017.

Den opplysningspliktige klaget på vedtaket 25.04.2017.

Tvangsmulkten løper til opplysningene blir levert eller til det har gått 12 uker. A-melding ble levert 25.04.2017 og 1 arbeidsforhold ble bekreftet. Dette førte til at tvangsmulkten stanset den 24.04.2017.

Faktura for 12.04.2017-24.04.2017 på kroner 1 363,70 ble sendt til den opplysningspliktige 18.05.2017.

Sekretariatets utkast til innstilling ble sendt den opplysningspliktige for innsyn med en frist for å komme med eventuelle merknader til innstillingen. Den opplysningspliktige har ikke kommet med merknader til innstillingen.

Behandling i nemnd

Saken ble meldt opp til behandling i alminnelig nemnd. Den 27. april 2018 var saken ferdig votert. Nemndas medlemmer Husby og Vamråk sluttet seg til nemndas innstilling. Nemndsmedlem Øye dissenterte. Saken meldes derfor opp for behandling i stor avdeling.

Sammendrag av klagen:

Det fremgår av klagen at opplysningspliktig har vært bortreist i hele februar grunnet sykdom i nær familie. Opplysningspliktig skriver at det var en meget belastende periode for han, og han kan ikke se at har lagt merke til noen varsel om tvangsmulkt.

Han anfører i tillegg at størrelsen på mulkten er langt høyere enn hva hans arbeidstaker faktisk tjener per måned, og at tvangsmulkten derfor oppleves som sterkt urimelig. Arbeidstakeren hadde heller ingen utbetaling i februar.

Som vedlegg til klage er det lagt ved dokumentasjon på at opplysningspliktig var bortreist.

På bakgrunn av disse forholdene bes det om at ilagt tvangsmulkt ettergis.

Skattedirektoratets vurdering av klagen:

Klagen er mottatt etter klagefristens utløp, jf. forvaltningsloven § 29. Etter en helhetsvurdering har Skattedirektoratet kommet frem til at klagen bør tas opp til behandling, jf. forvaltningsloven § 31.

Skatteklagenemnda har en selvstendig plikt til å vurdere om vilkårene er oppfylt eller ikke, jf. § 34 første ledd.

Skattedirektoratet har forståelse for at vanskelige forhold kan påvirke overholdelser av plikter. Vi understreker likevel at man som næringsdrivende har et selvstendig ansvar for å oppfylle lovpålagte plikter. Dersom opplysningspliktig ikke selv kan ivareta sine forpliktelser, kan ikke dette medføre at den ansvarlige skal være fritatt fra sine forpliktelser. Skattedirektoratet vurderer at den opplysningspliktige her burde ha delegert ansvaret for rapporteringsplikten til noen andre, slik at den lovpålagte rapporteringsplikten ble overholdt.

Opplysningspliktig har anført i sin klage at han ikke oppfattet noe varsel om tvangsmulkt. Vi påpeker at det er viktig og nødvendig at den næringsdrivende ved fravær sørger for at post blir åpnet og besvart. Uavhengig av dette, så er både påminnelsesbrev og varsel og vedtak om tvangsmulkt sendt i Altinn, og vi påpeker at det er mulig å logge seg inn på Altinn selv om en er på ferie.

Skattedirektoratet merker seg opplysningspliktiges anførsel om at det sanksjonerte arbeidsforholdet ikke hadde noen utbetalinger i perioden 2017-02. Vi påpeker at rapportering til a-ordningen omfatter både inntektsopplysninger og arbeidsforhold. Det betyr at dersom opplysningspliktig har meldt inn åpne arbeidsforhold for en måned, så har vedkommende en plikt til å fortsette å rapportere på arbeidsforholdene uavhengig av om det er utbetalt lønn eller ikke. Dersom disse arbeidsforholdene ikke er aktive, så er opplysningspliktig pliktig til å avslutte dem.

Opplysningspliktig anfører videre at tvangsmulktens størrelse er urimelig sammenlignet med hva hans arbeidstaker faktisk tjener. Årsaken til at mulkten har blitt stor i dette tilfellet er fordi tvangsmulkten løp i 62 dager. Det er forståelig at det totale beløpet fremstår som høyt, og at det følgelig kan være en belastning for selskapet. Det er likevel slik at tvangsmulkten umiddelbart kunne ha blitt stoppet av den opplysningspliktige dersom opplysningene hadde blitt rapportert. Dette ble det opplyst om i vedtaket i Altinn, som også ble varslet per post. Det fremgår også av fakturaene som er sendt til den opplysningspliktige per post. Skattedirektoratet finner dermed ikke at vi kan omgjøre vårt vedtak om tvangsmulkt basert på denne anførselen.

Relevante rettskilder:

Opplysningsplikten i a-ordningen følger av a-opplysningsloven § 3. Dersom den opplysningspliktige ikke rapporterer alle opplysninger innen fristen i § 4, kan Skattedirektoratet ilegge en daglig løpende tvangsmulkt frem til opplysningene blir levert, jf. a-opplysningsloven § 10. Det er nærmere angitt i a-opplysningsforskriften § 4-1 hvilke opplysninger som må mangle for at tvangsmulkt kan ilegges.

Når a-melding ikke leveres og opplysningspliktig har arbeidsforhold som ikke blir bekreftet, er ikke opplysningsplikten i a-opplysningsloven § 3, jf. folketrygdloven § 25-1 andre ledd oppfylt. Tvangsmulkt kan da ilegges, jf. a-opplysningsloven § 10, jf. a-opplysningsforskriften § 4-1 første ledd bokstav d."

Sekretariatets vurderinger

Skatteklagenemnda er rett klageinstans for vedtak om tvangsmulkt, jf. a-opplysningsloven § 10 tredje ledd og forvaltningsloven § 28 andre ledd.

Ileggelse av tvangsmulkt er et enkeltvedtak som gjelder rettigheter eller plikter til en eller flere bestemte personer, jf. forvaltningsloven § 2. Dette innebærer at forvaltningslovens kapittel IV-VI får anvendelse, jf. forvaltningsloven § 3.

Klagen er mottatt etter klagefristen utløp, jf. forvaltningsloven § 29 første ledd. Etter en helhetsvurdering har sekretariatet kommet fram til at klagen bør tas opp til behandling, jf. forvaltningsloven § 31.

Når klagen tas under behandling, kan Skatteklagenemnda prøve alle sider av saken, jf. forvaltningsloven   § 34 annet ledd.

Sekretariatet, som forbereder saker for Skatteklagenemnda, har gjennomgått saken og innstiller på at den opplysningspliktiges klage ikke tas til følge.

Det er sekretariatets vurdering at Skattedirektoratets framstilling av sakens faktum gir et forsvarlig grunnlag til å treffe en avgjørelse. Sekretariatet er også enig i Skattedirektoratets vurdering av de rettslige spørsmålene i saken og direktoratets konklusjon.

Sekretariatet påpeker at opplysningspliktige var varslet om mangelfull rapportering og eventuelle konsekvenser gjentatte ganger, både ved påminnelsesbrev og kombinert varsel og vedtak om tvangsmulkt. Forholdet ble likevel ikke rettet før den varslede tvangsmulkten begynte å løpe.

Den opplysningspliktige har etter sekretariatets vurdering fått tilstrekkelig tid og informasjon til å rapportere riktige opplysninger til a-ordningen.

Sekretariatet mener at vilkårene for å ilegge tvangsmulkt etter a-opplysningsloven § 10 første ledd er oppfylt. Etter sekretariatets vurdering er det heller ikke sannsynliggjort at manglende rapportering skyldes forhold utenfor den opplysningspliktiges kontroll eller at det foreligger særlige rimelighetsgrunner som tilsier at tvangsmulkten helt eller delvis skal ettergis. Sekretariatet understreker viktigheten av korrekt rapportering til a-ordningen. Rapporteringen har stor betydning for oppgaveløsingen til Skattedirektoratet, NAV, skatteoppkreverne og Statistisk sentralbyrå.

Sekretariatets forslag til vedtak

Klagen tas ikke til følge.

Dissens i alminnelig avdeling

Det dissenterende nemndsmedlemmet har avgitt følgende votum:

"Uenig i sekretariatets innstilling.

Skattedirektoratet valgte opprinnelig av praktiske- og hensiktsmessige hensyn å ikke ilegge tvangsmulkten for mer enn 12 uker – 85 dager. Når det gjelder varigheten på ilagt tvangsmulkt så har Skattedirektoratet endret denne fra 12 uker til 6 uker for ikke mottatte a-meldinger etter januar 2017 uten tilbakevirkende kraft. Skattedirektoratet har sett at i de tilfeller hvor tvangsmulkten løper 12/6 uker anses det ikke hensiktsmessig å la mulkten løpe lengre.

Denne saken gjelder ikke innlevert a-melding for januar 2017, med i utgangspunktet en løpetid etter Skattedirektoratets praktiske regel på 12 uker.

Det foreligger saker om tvangsmulkt til nemndsbehandling med både 12 og 6 ukers løpetid.

Tidspunktet for endring av praksis kan oppfattes tilfeldig og vilkårlig og kan uten tilbakevirkende kraft gi et urimelig resultat.

Eks. vil løpetiden for en manglende innlevert a-melding for februar 2017 vil være frem til begynnelsen av april. Gjelder den manglende innlevert a-meldingen for januar 2017, vil tvangsmulkten i dette tilfelle løpe vesentlig lengre til medio mai 2017.

Når klagene tas under behandling, kan Skatteklagenemnda prøve alle sider av saken.

For å sikre likebehandling av disse sakene i Skatteklagenemnda, bør denne saken vurderes på lik linje med de sakene som har en løpetid på 6 uker, slik at løpetiden på tvangsmulkten reduseres med 19 dager til 43 dager».

Nemndas medlemmer Husby og Vamråk sluttet seg til sekretariatets innstilling.

Saken skal behandles i stor avdeling på grunn av dissens.

 

Sekretariatets merknader til dissensen:

Skattedirektoratet har endret den daglige løpetiden for ilagt tvangsmulkt gjeldende for alle tvangsmulktsaker etter a-opplysningsloven som ble ilagt fra og med februar måned 2017. Dette ble gjort på bakgrunn av at mulkten har som insentiv å få innlevert korrekt a-melding. Skattedirektoratet så etter å ha praktisert ordningen i ett år at den daglige ilagte tvangsmulkten ikke hadde noen effekt etter 6 ukers løpetid. Det ble derfor besluttet at fra og med måned 2017-02 skulle den ilagte tvangsmulkten kun løpe i 6 uker. Det vil si at ordningen med praktisering av 6. ukers løpetid gjelder for alle tvangsmulktsaker hvor det ikke foreligger korrekt a-rapportering for perioden 2017-02 og fremover.

Sekretariatet ser derfor ikke at det foreligger noen brudd på likebehandlingen av sakene ved innføringen av redusert løpetid for den ilagte tvangsmulkten. Sekretariatet ser derfor ikke noe grunnlag for at mulkten i denne saken skal reduseres fra 12 uker til 6 uker.

 

Saksprotokoll i Skatteklagenemnda Stor avdeling 01 – 14.06.2018

Til stede:

                        Skatteklagenemnda

                        Gudrun Bugge Andvord, leder

                        Benn Folkvord, nestleder

                        Tom Peder Jakobsen, medlem

                        Camilla Ongre, medlem

                        Ingfrid Oddveig Tveit, medlem

 

Skatteklagenemndas behandling av saken:

Nemnda sluttet seg til sekretariatets innstilling og traff følgende enstemmige

                                                           v e d t a k:

Klagen tas ikke til følge.