Important information

This page is not available in English.

Skatteklagenemnda

Ileggelse av tvangsmulkt på grunn av at a-melding for mai 2016 ikke ble levert innen fristen

  • Published:
  • Avgitt: 30 May 2017
Whole serial number Stor avdeling 01 NS 47/2017

Saken gjelder ileggelse av tvangsmulkt etter a-opplysningsloven § 10 på grunn av at a-melding for mai 2016 ikke ble levert innen fristen som var 6. juni 2016. Klagen ble ikke tatt til følge.

NS 47/2017

Saksforholdet: 

Skattedirektoratet har i sin redegjørelse for saken iht. forvaltningslovens § 33, 4. ledd opplyst følgende om saksforholdet:

"Opplysningspliktig  har for 2016-04 levert en a-melding med 1 arbeidsforhold. Arbeidsforholdet ble rapportert uten sluttdato, noe som innebærer at arbeidsforholdet må rapporteres for påfølgende måned.

A-melding for 2016-05 ble ikke levert innen fristen 06.06.2016.

Skattedirektoratet sendte et påminnelsesbrev til opplysningspliktig den 13.06.2016 og ba om at amelding med manglende opplysninger ble levert. Da det ikke ble gjort, sendte Skattedirektoratet et påminnelsesbrev per post til opplysningspliktig 20.09.2016.

Skattedirektoratet sendte vedtak om tvangsmulkt til opplysningspliktig den 05.10.2016, da amelding med manglende opplysninger fortsatt ikke var levert. Samtidig med at vedtaket ble sendt via Altinn, ble det sendt et brev til opplysningspliktig per post om at de har mottatt et vedtak om tvangsmulkt fra Skattedirektoratet i Altinn. Brevet ble sendt til adressen opplysningspliktig har oppgitt i Enhetsregisteret.

 Tvangsmulkten begynte å løpe 12.10.2016. 

Opplysningspliktig sendte klage på vedtaket den 12.10.2016.

Faktura med påløpt tvangsmulkt for perioden 12.10.2016-25.10.2016 ble sendt opplysningspliktig per post  26.10.2016. Faktura for perioden 26.10.2016-30.10.2016 ble sendt 02.11.2016.

Skattedirektoratet sendte henvendelse til Skatteopplysningen om å ringe opplysningspliktig. Skatteopplysningen ringte opplysningspliktig 26.10.2016 og skatteopplysningen sendte også e-post samme dag med skriftlig informasjon om rapportering i a-meldingen.

 A-melding ble levert 31.10.2016 og arbeidsforholdet ble bekreftet".

Sekretariatet for Skatteklagenemnda har sendt sin innstilling til opplysningspliktige for innsyn 13. mars 2017 med frist til 28. mars 2017 for å komme med merknader til innstillingen. Pr. 19. april 2017 har ikke sekretariatet mottatt merknader fra opplysningspliktige og saken blir meldt opp for nemndsbehandling.

Saken var til behandling i alminnelig avdeling 5. mai 2017 og 1 av medlemmene dissenterte. Av den grunn har saken blitt meldt opp til stor avdeling for behandling.

Opplysningspliktige anfører:

Skattedirektoratet har i sin redegjørelse for saken iht forvaltningslovens § 33,4. ledd opplyst om den skattepliktiges anførsler:

"I klagen fremgår det at boligsameiet har en ansatt (vaktmester) med minimal lønn, da mesteparten av arbeidet utføres av eierne i sameiet. Innberetning av lønn gjøres av regnskapssekretær og regnskapsfører. Det opplyses at skattetrekk og arbeidsgiveravgift er innbetalt.

Videre opplyser de i klagen at siden 4 av 5 i sameiet er pensjonister og er på lengre ferier har de ikke mulighet til å sende a-melding hver måned innen frist. Opplysningspliktig skriver videre at kostnaden for månedlig regnskapsfører ikke rettferdiggjør arbeidet.

I tillegg opplever opplysningspliktig at de som boligsameie har mange plikter mot offentlige etater, da både stat, kommune og strømleverandører krever sitt.

På bakgrunn av dette mener de at tvangsmulkten bør ettergis".

 

Skattedirektoratets vurdering av saken:

Skattedirektoratet har utarbeidet følgende redegjørelse for saken i henhold til: forvaltningsloven § 33, 4.ledd:

"Klagen er mottatt innen fristen, jf. forvaltningsloven § 29.

Arbeidsgiver og oppdragsgiver plikter å registrere seg og sine arbeidstakere i arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (Aa-registeret), jf. folketrygdloven § 25-1.

Aa-registeret er et grunnlagsregister med mange brukere, og det er viktig at disse brukerne har tilgang til riktig informasjon. Ved at arbeidsgiver rapporterer korrekt start- og sluttdato for sine arbeidstakere, viser Aa-registeret korrekt informasjon om når arbeidstakeren faktisk har rett og plikt til å arbeide, og arbeidsgivers plikter avgrenses tilsvarende.

Opplysninger om ordinære og maritime arbeidsforhold skal sendes inn hver måned så lenge arbeidsforholdet ikke er avsluttet. Rapporteringen skjer via a-melding og må bekreftes hver måned selv om arbeidstaker ikke har mottatt lønn eller annen godtgjørelse. Det betyr at hvis arbeidsgiver har ansatte med ordinært eller maritimt arbeidsforhold, skal det sendes inn a-melding hver måned inntil sluttdato rapporteres for arbeidsforholdet.

Opplysningspliktig har for foregående måned rapportert arbeidsforhold uten sluttdato, noe som innebærer at det må rapporteres for påfølgende måned. Det har ikke den opplysningspliktige gjort innen fristen. Den opplysningspliktige hadde fortsatt ikke levert a-melding da vedtak ble fattet av Skattedirektoratet.

A-meldingen ble levert 31.10.2016.

Opplysningsplikten i a-ordningen følger av a-opplysningsloven § 3. Dersom den opplysningspliktige ikke rapporterer alle opplysninger innen fristen i § 4, kan Skattedirektoratet ilegge en daglig løpende tvangsmulkt frem til opplysningene blir levert, jf. a-opplysningsloven § 10. Det er nærmere angitt i a-opplysningsforskriften § 4-1 hvilke opplysninger som må mangle for at tvangsmulkt kan ilegges.

Når a-melding ikke leveres og opplysningspliktig har arbeidsforhold som ikke blir bekreftet, er ikke opplysningsplikten i a-opplysningsloven § 3, jf. folketrygdloven § 25-1 andre ledd oppfylt. Tvangsmulkt kan da ilegges, jf. a-opplysningsloven § 10, jf. a-opplysningsforskriften § 4-1 første ledd bokstav d.

Opplysningspliktig opplyser i sin klage at den ansatte er vaktmester med minimal lønn som innberettes av regnskapssekretær og regnskapsfører. Videre skriver opplysningspliktig at flere i sameie er på lengre ferier og kan derfor ikke sende inn a-melding hver måned innen frist. De skriver derfor at hvis de engasjerer regnskapsfører for hver måned rettferdiggjør ikke denne kostnaden arbeidet.

A-melding med opplysninger om arbeidsforhold skal sendes hver måned frem til sluttdato på arbeidsforholdet, selv om det ikke er utbetalt lønn. Ved periodisk arbeid kan opplysningspliktig melde arbeidsforholdet opphørt ved periodens slutt, og så ved neste arbeidsperiode melde arbeidstakeren inn med nytt arbeidsforhold.

De innsendte a-meldingene er registrert elektronisk direkte i Altinn. Dette kan man gjøre uten å benytte regnskapsfører. I tilegg kan man registrere a-melding uansett hvor man er, så lenge det er internett tilgang.

Skattedirektoratet mener den opplysningspliktige burde forstått at forholdene skulle rettes, da det på forhånd er sendt ut to påminnelsesbrev til den opplysningspliktige, samt vedtak og brev om vedtak for denne perioden. Skattedrirektoratet vurderer at opplysningspliktig har hatt tilstrekkelig med tid til å undersøke og korrigere forholdet før tvangsmulkten startet.

Skattedirektoratet kan ikke se at det er sannsynliggjort at forpliktelsen til å levere a-melding ikke er overholdt som følge av forhold utenfor den opplysningspliktiges kontroll eller at det foreligger særlige rimelighetsgrunner som tilsier at tvangsmulkten skal ettergis.

Skattedirektoratet mener følgelig at tvangsmulkten er rettmessig ilagt".

 

Sekretariatets vurdering:

Skatteklagenemnda er rett klageinstans for vedtak om tvangsmulkt, jf. a-opplysningsloven § 10, 3. ledd og forvaltningsloven § 28, 2. ledd.

Ileggelse av tvangsmulkt er et enkeltvedtak som gjelder rettigheter eller plikter til en eller flere bestemte personer, jf. forvaltningsloven § 2. Dette innebærer at forvaltningslovens kapittel IV-VI får anvendelse, jf. forvaltningsloven § 3.

Det fremgår av forvaltningsloven § 29 at klagefristen er tre uker fra det tidspunkt underretning om vedtaket er kommet frem til vedkommende part. Varsel og vedtak ble sendt i brev datert 5. oktober 2016, og klagen fra opplysningspliktige var datert 12. oktober 2016, og klagen er følgelig rettidig.

Når klagen tas under behandling, kan Skatteklagenemnda prøve alle sider av saken, jf. forvaltningsloven § 34, 2. ledd.

Sekretariatet som forbereder saker for Skatteklagenemnda, innstiller på at den opplysingspliktiges klage ikke tas til følge. Sekretariatet slutter seg i det vesentligste til Skattedirektoratets begrunnelse i redegjørelsen gjengitt over.

Tvangsmulkten som er ilagt er på kr. 102,50 per ansatt per dag. Det er ilagt mulkt fra 12. oktober 2016 til

30. oktober 2016. Tilsammen utgjør mulkten kr. 1 947,50 (102,50 x 19). Sekretariatet finner at mulkten er korrekt beregnet, jf. a-opplysningsforskriften §§ 4-1. 4-2 og a-opplysningsloven § 10.

Ilagt tvangsmulkt på kr 1 947,50 fastholdes.

 

Sekretariatet foreslår etter dette at det fattes slikt:

 

 

                                               v e d t a k:

 

Klagen tas ikke til følge. Ilagt tvangsmulkt på kr. 1 947,50 fastholdes.

 

Saksprotokoll i Skatteklagenemnda Stor avdeling 01 - 31.05.2017   

 

Tilstede:

                        Skatteklagenemnda

                        Gudrun Bugge Andvord, leder

                        Benn Folkvord, nestleder

                        Marianne Brockmann Bugge, medlem

                        Petter Grann Meyer, medlem

                        Trygve Holst Ringen, medlem

 

Skatteklagenemndas behandling av saken:

 

Nemndas medlemmer er enig i sekretariatets innstilling og traff følgende enstemmige

                                                   v e d t a k:

 

Klagen tas ikke til følge.