Telefon og internett

Bedriften kan få fradrag for kostnader til elektroniske kommunikasjonstjenester (EK-tjenester).

Gjelder det meg?

Dette gjelder deg som driver en virksomhet og har kostnader til EK-tjenester

Dette må du gjøre

Du skal føre dokumenterte kostnader virksomheten har hatt for kjøp og bruk av EK-tjenester i regnskapet.

Fradrag for kostnader

Bedriften får fradrag for alle kostnader til EK-tjenester. Dette gjelder for eksempel:

  • abonnement
  • fast og mobil tilgang til internett
  • kjøp av telefon og annet utstyr
  • installasjons- og etableringskostnader 

Direkte fradrag eller avskrivning ved kjøp av utstyr

Elektronisk kommunikasjonsutstyr som hovedsakelig brukes i næringen er et driftsmiddel som bedriften kan kreve fradrag for. Hvordan du fører kostnaden kommer an på beløpets størrelse, og forventet levetid.

Spesielt for deg som

Innehaveren og ektefellen skal ikke behandles som ansatte. Virksomheten skal ikke rapportere utbetalinger og arbeidsforhold i a-meldingen.

Virksomheten får fradrag for kostnader til EK-tjenester den bruker i næringen, og ikke privat. Du fradragsfører først alle kostnader i regnskapet. Privat bruk tilbakeføres automatisk og gir et inntektstillegg på inntil 4 392 kroner per år.

Hvis totalkostnadene for EK-tjenester totalt er lavere, blir inntektstillegget lik de samlede totalkostnadene.

Hvis du ikke bruker EK-tjenester privat, må du sannsynliggjøre dette. Det kan være aktuelt hvis du har to mobilabonnementer.

Veiledningen til a-meldingen forklarer hvordan arbeidsgiver skal innrapportere lønn og tilsvarende ytelser, og hva den skattemessige konsekvensen for den ansatte blir. Lønn er i denne sammenheng alle trekkpliktige godtgjørelser og skattepliktige naturalytelser.

Deltakere i SDF skattlegges for en sjablongmessig fastsatt fordel ved privat bruk av selskapets elektroniske kommunikasjon.

Den delen som anses som privat bruk behandles som arbeidsgodtgjørelse eller som utdeling fra selskapet.

Skatteplikt for den ansatte

Arbeidstaker må betale skatt av fordelen ved å bruke arbeidsgiverens EK-tjenester. Skatteplikten gjelder inntil beløpsgrensen på 4 392 kronerDet gjelder enten arbeidsgiver rapporterer fordelen som utgiftsgodtgjørelse eller naturalytelse i a-meldingen.

Unntak:

Det skal ikke beregnes skattepliktig fordel hvis arbeidstakeren legger telefonen igjen på arbeidsstedet hver dag.

Hvis arbeidstaker bare har sporadisk adgang til privat bruk av arbeidsgiverens EK-tjenester, er det ikke skattepliktig for arbeidstaker. Det forutsetter at bruken ikke er mer enn 14 dager i løpet av en 30-dagers periode, og ikke mer enn 30 dager totalt per inntektsår.

Arbeidsgiveren kan dekke fellesfakturerte varer og tjenester til og med
1 000 kroner uten at det blir skattepliktig for den ansatte.

Fellesfakturerte varer og tjenester er for eksempel teletorgtjenester, overpriset SMS/MMS, programvare, nedlasting eller strømming av musikk, filmer og spill. 

Den delen av fellesfakturerte varer og tjenester som er over 1 000 kroner, og som gjelder privat bruk, skal rapporteres og skattlegges som lønn etter alminnelige regler.

Den generelle beløpsgrensen for skattefrie gaver i arbeidsforhold er 5 000 kroner. Arbeidsgiver kan gi fri telefon og internett som skattefri gave til ansatte. Skattefri gave til ansatte skal ikke rapporteres i a-meldingen.

Dokumentasjon

Du må ta vare på bilag og annen dokumentasjon, men du trenger ikke legge ved noe i skattemeldingen. Hvis Skatteetaten trenger flere opplysninger, tar vi kontakt med deg.