Selge bedriftens eiendeler

Hvis du selger bedriftens driftsmidler (eiendeler) med gevinst, er det skattepliktig inntekt for bedriften. Hvis du taper penger på salget, kan du ha rett til fradrag.

Gjelder det meg?

Dette gjelder deg som er næringsdrivende og har driftsmidler i bedriften.

Med driftsmidler mener vi eiendeler bedriften eier og bruker i virksomheten. Det kan være fysiske eiendeler, som for eksempel biler, kopimaskiner eller bygninger. Driftsmidler kan også være lisenser, konsesjoner, patenter eller lignende.

Salg med gevinst eller tap

Bedriften kan velge å ta hele eller deler av salgssummen til inntekt i salgsåret. Den delen av salgssummen som bedriften ikke inntektsfører i salgsåret, skal nedskrives på saldo eller overføres til gevinst- og tapskonto.

Når bedriften selger med tap, kan du få fradrag for dette, men du kan ikke få hele fradraget i samme år som eiendelen selges. Du fører tapet på gevinst- og tapskonto.

Vi har en beløpsgrense som sier når du kan fradragsføre med en gang, når du kan avskrive, og når du skal føre inntekt fra gevinst- og tapskonto.

Beløpsgrense
  • til og med inntektsåret 2023: 15 000 kroner
  • fra og med inntektsåret 2024: 30 000 kroner

Hvis du selger en eiendel med gevinst, kan du fordele inntekten over flere år. Hvis du selger eiendeler med tap, må du fordele fradraget over flere år. 

De ulike eiendelene er delt inn i grupper (saldogrupper) som viser hvor mye du kan avskrive eiendelene med.

Om saldogrupper og satser for avskriving

Avskrive eiendeler i saldogruppene

Når du selger eller tar ut driftsmidler som saldoavskrives
på gruppe a, c, d eller j, kan bedriften velge å inntektsføre salgssummen
eller omsetningsverdien helt eller delvis i salgsåret. Avskrivningene på
saldo skal fortsette som før.  

Den delen av salgssummen eller omsetningsverdien som bedriften ikke
inntektsfører i salgsåret, skal nedskrives på saldoen for
driftsmiddelet.  

Hvis saldoen er negativ ved utgangen av inntektsåret for saldogruppe
a, c, d og j, skal bedriften inntektsføre minst en like stor andel som det
den kunne ha avskrevet driftsmiddelet med (tilsvarende gruppens avskrivingssats). 

Negativ saldo i gruppe b, skal overføres til gevinst- og tapskonto.

Eksempel: Saldogruppe d - Personbiler - 20 % (samlesaldo)
Personbiler har en inngående saldo i år 1  250 000
En av personbilene selges i år 1 for    700 000
   
Negativ saldo i år 1         -  450 000
   
 Sum som føres til inntekt i år 1
 (20 % av kr 450 000) 
90 000
   
Negativ saldo per 31/12 - overføres til år 2  - 360 000

  

Hvis den negative saldoen ved årsskiftet er under beløpsgrensen, skal hele beløpet føres som inntekt.

  • til og med inntektsåret 2023: 15 000 kroner
  • fra og med inntektsåret 2024: 30 000 kroner

 

Eksempel: Salg eller uttak med tap
Saldogruppe d - Personbiler - 20 % (samlesaldo)
Personbiler har en inngående saldo i år 1    250 000
En av personbilene selges i år 1 for  150 000
Grunnlag for avskrivning år 1    100 000
Avskriving (20 % av kr 100 000)  20 000
Saldogrunnlag per 31/12 overføres til år 2 80 000

Bedriften får fradrag for tapet ved salg av bilen, begrenset til maksimalt 20 prosent.

Negativ saldo i saldogruppe b skal overføres til gevinst- og tapskontoen.

Hvis bedriften gir bort eller tar ut et driftsmiddel, får den ikke fradrag for et tap som ikke er reelt. Da må bedriften fjerne den gjenstående inngangsverdien fra saldoen.

Når du selger eller tar ut driftsmidler som saldoavskrives på gruppe e til i, skal du beregne gevinst og tap av salget eller uttaket. Hver saldo i disse gruppene inneholder bare ett driftsmiddel og saldoen gjøres opp i salgsåret.

Hvis bedriften har gevinst fra salg eller uttak av større driftsmidler i saldogruppe e til i, er det skattepliktig inntekt. Hvis bedriften selger eller tar ut driftsmidler med tap, kan den få fradrag. Hvis bedriften taper penger på et uttak, får den ikke fradrag for tapet og kan ikke overføre det til gevinst- og tapskonto.

Du kan føre hele gevinsten som inntekt i salgsåret, eller du kan velge å føre inntekten på bedriftens gevinst- og tapskonto slik at du fordeler inntekten fra salget over flere år. 

Du kan ikke føre hele tapet til fradrag i salgsåret. Tapet skal føres inn på gevinst- og tapskonto og du får fradrag med maksimalt 20 prosent hvert år.

Et tap vil si at eiendelen selges til en lavere sum enn den skattemessige nedskrevne verdien ved årets start.

Bedriften bruker en gevinst- og tapskonto til å holde oversikt over fordelingen av inntekt og fradrag for årene framover.

Både gevinst og tap skal føres på en gevinst- og tapskonto. Hvert salg skal føres som et positivt eller negativt beløp, og kontoen har en saldo som er summen av alle beløpene.

Du kan kun ha én gevinst- og tapskonto i bedriften din, med unntak hvis du driver flere ulike typer næringsvirksomhet, for eksempel at du er selvstendig konsulent og samtidig driver jordbruk.

Hvis saldoen på gevinst- og tapskontoen står i pluss (positiv saldo), skal bedriften føre minst 20 prosent av beløpet som inntekt. Hvis saldoen på gevinst- og tapskontoen står i minus (negativ saldo), kan bedriften føre fradrag for maksimalt 20 prosent av beløpet.

Ettersom beløpene beregnes med prosenter blir både inntekter og fradrag størst det første året, før de gradvis reduseres i årene framover.

Hvis gevinst- og tapskontoen har positiv saldo som er under beløpsgrensen ved slutten av året, skal bedriften føre hele beløpet til inntekt dette året.  

Hvis gevinst- og tapskontoen har negativ saldo som er under beløpsgrensen ved årets utgang, kan bedriften velge om den vil føre hele beløpet til fradrag, eller om den vil fordele fradraget over flere år.  

Hvis saldoen er under beløpsgrensen, skal bedriften føre hele beløpet som inntekt for det inntektsåret. Når det gjelder fradrag kan bedriften velge å føre hele beløpet for det aktuelle inntektsåret eller å fordele fradraget over flere år.

  • til og med inntektsåret 2023: 15 000 kroner
  • fra og med inntektsåret 2024: 30 000 kroner

Bedriften kan hvert år velge å inntektsføre mer, eller fradragsføre mindre, enn de 20 prosentene som er normal sats.

Eksempel på salg med gevinst:

Bedriften selger en bygning i saldogruppe h. Verdien
på bygningen var kr 700 000 (nedskrevet verdi) og
bygningen ble solgt for kr 1 000 000. Bedriften fører gevinsten på kr 300 000 på gevinst- og tapskonto.

Gevinsten som skal føres som inntekt i salgsåret er kr 60 000 (20 % av 300 000 kroner). For år 2 er det igjen kr 240 000 på kontoen (300 000 – 60 000), og bedriften fører kr 48 000 som inntekt i år 2 (20 % av kr 240 000).

Når saldoen kommer under beløpsgrensen, må restbeløpet føres som inntekt.

 

Eksempel på salg med tap:


Bedriften selger en bygning i saldogruppe h. Verdien på bygningen var kr 1 000 000 (nedskrevet verdi) og bygningen ble solgt for kr 700 000. Bedriften fører tapet på kr 300 000 på gevinst- og tapskonto.

Tapet som kan føres til fradrag i salgsåret er maksimalt kr 60 000 (20 % av kr 300 000). For år 2 er det igjen kr 240 000 på kontoen (300 000 – 60 000), og bedriften kan føre maksimalt kr 48 000 til fradrag i år 2 (20 % av kr 240 000).

Når saldoen kommer under beløpsgrensen, kan restbeløpet føres til fradrag.

 

For eiendeler som ikke kan saldoavskrives, skal bedriften beregne gevinst eller tap i salgsåret. Eksempler:

  • hele fradraget for en eiendel ble ført samme år som eiendelen ble kjøpt
  • eiendeler som avskrives etter andre regler enn saldoreglene
  • eiendeler som ikke kan avskrives

Hvis bedriften har ført fradrag for hele kostnaden i året eiendelen ble kjøpt, er inngangsverdien kroner null. Gevinsten blir lik salgssummen, minus eventuelle kostnader ved salget.

Hvis eiendelen ikke er saldoavskrevet, kan bedriften velge å helt eller delvis føre gevinsten i salgsåret. Restgevinsten eller tapet skal overføres til gevinst- og tapskontoen i salgsåret. Det gjelder disse eiendelene: 

  • eiendeler som avskrives etter andre regler enn saldoreglene
  • eiendeler som ikke kan avskrives, utenom finansielle eiendeler, inkludert forretningsverdi som ikke kan føres på saldogruppe b)
  • fysiske eiendeler som hadde beregnet levetid under tre år da bedriften kjøpte dem
  • fysiske eiendeler som kostet mindre enn beløpsgrensen da bedriften kjøpte dem

Bedriften kan ikke overføre gevinst eller tap på:

  • finansielle eiendeler, for eksempel fordringer, aksjer, og andre verdipapirer
  • andeler i selskap med deltakerfastsetting

Hvis bedriften har gevinst eller tap ved salg av finansielle eiendeler og andeler i selskap med deltakerfastsetting, skal den føre beløpet i salgsåret.

Hvis du som eier vil ta ut et driftsmiddel som foretaket har avskrevet eller fradragsført, skal du betale skatt av uttaket. Du som eier skal skatte av fordelen som en del av den inntekten som kommer fra foretaket. Du skal bruke den samme verdien som om du kunne ha solgt eiendelen for på det åpne markedet.

Hvis du bruker en tjeneste privat, som normalt brukes eller selges i foretaket, skal du betale skatt av uttaket. Dette kan for eksempel være snekkertjeneste, tannlegetjeneste eller vaskehjelp. Verdien av uttaket skal være den samme som om du kunne ha solgt tjenesten for på det åpne markedet.

Selskapet må følge vanlige regler for føring av fradrag på saldo og beregning av gevinst og tap også ved salg og overføring av driftsmidler til aksjonær eller nærstående.

Når selskapet selger eiendeler til en aksjonær eller noen i aksjonærens familie (nærstående), skal de i utgangspunktet selge til markedspris. Markedsprisen er det beløpet selskapet kan forvente å få på det åpne markedet. Salgssummen skal føres som inntekt i regnskapet.

Når det er avtalt en lavere pris enn markedspris, blir differansen skattepliktig uttak for selskapet. Differansen er markedsprisen minus beløpet aksjonæren har betalt. Selskapet skal føre uttaket som inntekt i regnskapet.

Hvis et selskap kjøper en eiendel for å stille denne til disposisjon for aksjonærens private bruk, regnes det som et uttak som selskapet må betale skatt av.

Hvis selskapet har brukt mer penger på eiendelen enn det som er markedsprisen, må selskapet skatte av de totale kostnadene det har hatt.

Når det er avtalt en lavere pris enn kostpris er differansen skattepliktig uttak for selskapet. Differansen er totale kostnader minus beløpet aksjonæren har betalt. Selskapet skal føre beløpet som inntekt i regnskapet.

Unntak: Dette gjelder ikke påkostninger spesielt tilpasset aksjonæren, når de er uten verdi for selskapet, og tidligere år er beskattet som uttak.  

Tap som skyldes markedssvingninger, skal ikke tas med i uttaksfordelen.

Unntak: Hvis meningen var å selge eiendelen videre til en aksjonær, skal tap som skyldes markedssvingninger tas med i uttaksfordelen.