Taxieier

Det stilles en del krav til næringsdrivende som driver drosje- og taxivirksomhet.

Her får du hjelp til å forstå skatte- og avgiftsregler og hva du må opplyse om i skattemeldingen.

Gjelder det meg?

Dette gjelder deg som er taxieier og som regnes som næringsdrivende.   

Du må ha taxiløyve og egen bedrift som for eksempel enkeltpersonforetak eller aksjeselskap. Se hvilke fordeler og ulemper det er med aksjeselskap og enkeltpersonforetak (Altinn.no)  

Dette må du gjøre

Skattekort og forskuddsskatt  

Sjekk skattekortet ditt, og husk å betale forskuddsskatt. Du skal betale forskuddsskatt av forventet overskudd.  

Regnskap 

Du må føre regnskap. Legg inn inntekter og kostnader du har i bedriften løpende gjennom året.    

Alle næringsdrivende er bokføringspliktige og må føre regnskap. Aksjeselskaper er også regnskapspliktige. Dette betyr at aksjeselskap skal føre et løpende regnskap og må i tillegg levere årsregnskap som minst består av resultat, balanse og noter.  

Årsregnskapet skal sendes til Regnskapsregisteret i Brønnøysund.  Innsending av årsregnskap må gjøres i tillegg til innsending av skattemeldingen til Skatteetaten. 

Inntekter og kostnader   

Næringsdrivende drosjeeiere skal føre inntekter og kostnader i regnskapet.  

Du må installere taksameter i drosjen. All betaling av drosjeturer med kort, mobil (bl.a. Vipps) eller kontanter, skal registreres i taksameteret.  

Du skal dokumentere denne betalingen med skiftlapper og rapport fra taksameteret som viser hvert salg. Skiftlappene skal være nummerert forløpende av systemet, det skal også inneholde løyvenummer og serienummer på taksameteret. 

Salgsinntekter 

Eksempler på salgsinntekter: Inntekter fra kjøring av passasjerer og varer. Andre kjøreinntekter. 

Salg av brukt utstyr som ikke saldoavskrives, som for eksempel brukt kontorutstyr, skal også tas med som salgsinntekt.   

Andre inntekter 

Eksempler på andre inntekter: Offentlig tilskudd 

Kostnader  

Driftskostnader som for eksempel bilutgifter, utgifter telefon, internett og kontorrekvisita, leasing- eller leieutgifter og lønnsutgifter. 

Driver du enkeltpersonforetak og bruker et rom i egen boligen til hjemmekontor, kan du få fradrag etter reglene for hjemmekontor.   

Bilutgifter

Eksempel på bilutgifter: Drivstoff (inkludert strøm til elbil), service og annet vedlikehold, forsikringer, medlemskap i bilbergingsselskap, utgifter til veihjelp.

Du får fradrag for bompasseringer og parkering når du kjører i forbindelse med bedriften. Dette skal føres som reisekostnader, ikke som bilkostnader 

  • Bilutgifter og enkeltpersonforetak 
    Driver du enkeltpersonforetak er det ulike regler for fradrag for bilutgifter avhengig av om du bruker bilen kun i taxivirksomhet eller om du bruker bilen både privat og i taxivirksomheten. Bruker du bilen kun i taxivirksomheten, kan du få fradrag for alle bilutgiftene. Bruker du også bilen til privatkjøring, får du kun fradrag for den delen av utgiftene som gjelder taxivirksomheten. Mer om fradrag for bruk av bil i næring.       

  • Bilutgifter og aksjeselskap
    Aksjeselskap kan kreve fradrag for alle utgifter til bil. Brukes bilen privat av eier eller andre ansatte, skal fordelen ved privat bruk fastsettes og rapporteres inn på A-meldingen sammen med annen lønn. Dersom eier ikke er ansatt i selskapet, skal fordelen ved privat bruk av bil oppgis som utbytte.
Eiendeler i bedriften  

Har du eiendeler som brukes i bedriften som for eksempel bil, kan du få fradrag for avskrivinger. Avskrivning betyr at du får fradrag for kjøpesummen etter hvert som bilen brukes og slites. Du får altså ikke fradrag for hele kjøpesummen i regnskapet i kjøpsåret, men gjør det i stedet over tid.  

Det er unntak for eiendeler som koster mindre enn 15 000 kroner (30 000 kroner i 2024), da får du fradrag for hele beløpet det året du kjøper eiendelen. 

Mer om Fradrag for anskaffelser (kjøp m.m.) - Skatteetaten 

Mer om andre aktuelle fradrag: Tema og fradrag for næringsdrivende 

Fyll ut næringsspesifikasjonen i skattemeldingen  

Regnskapet er grunnlag for utfylling av næringsspesifikasjonen. Du må oppgi alle inntekter og kostnader du har i virksomheten. 

Opplysninger om taxien 
Opplysninger om taxien skal fylles ut i feltet for “Næringskjøretøy”. Du skal fylle ut et felt for hver bil. 

Opplysninger for de som har taxiløyve 
Under temaet “Andre forhold” og “Løyve for drosje og godstransport” skal du gi tilleggsopplysninger om taxivirksomheten.  Har du flere taxiløyver, skal du gi opplysningene for hvert løyve. Bruker du flere biler for hvert løyve, skal du gi opplysningene for hver bil.  

Merk at opplysninger du gir om inntekter i dette feltet, kun er tilleggsopplysninger. Inntekter og utgifter i virksomheten skal du føre i feltene for inntekter og kostnader andre steder i næringsspesifikasjonen.

  • Løyvenummer 
  • Bilens registreringsnummer,  
  • Antall liter drivstoff brukt  
  • Kjøreinntekter fra offentlig virksomheter betalt med kort elle faktura 
  • Inntekter fra annen persontransport betalt med kort eller faktura  
  • Inntekter fra annen varetransport betalt med kort eller faktura  
  • Antall kilometer med skolebarnkjøring  
  • Tips betalt med kort eller faktura  
  • Kjøreinntekter betalt kontant  
  • Tips betalt kontant 
  • Type taksameter 
  • Antall kilometer med passasjerer / god registrert på taksameter  
  • Beløp for bomtur registrert på taksameter   
  • Er taxivirksomheten tilknyttet en taxisentral? (Legg ved navn på sentralen)

Skattemelding  

Du må levere skattemelding med næringsspesifikasjon senest 31. mai.  

Skattemeldingen for aksjeselskap og andre selskapstyper skal leveres gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørssystem. 

Skattemeldingen for enkeltpersonforetak kan leveres gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørssystem eller leveres direkte på skatteetaten.no. Enkeltpersonforetak med revisjonsplikt må levere gjennom et regnskap- eller årsoppgjørssystem. 

Hvis du har et enkeltpersonforetak, må du beregne og oppgi personinntekt for næringsvirksomheten din.

Merverdiavgift 

Hvis du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret skal du levere mva-melding. 

Driver du taxinæring og har salgsinntekter på mer enn 50 000 kroner i løpet av en periode på 12 måneder, skal du registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret. 

Når du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, skal du skal beregne merverdiavgift med redusert sats på salgsinntekter fra persontransport. Redusert sats er for tiden 12 prosent. 

Du kan fradrag for merverdiavgift på innkjøp du har i taxivirksomheten når du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret. Eksempel er utgifter til drift av bilen slik som service og drivstoff.  

Mer informasjon om merverdiavgift: Slik fungerer mva – Skatteetaten. 

 

Du kan  fradrag for merverdiavgift du betaler når du kjøper ny taxi.

Bruker du bilen utenom taxi-jobben, er dette privatkjøring. Det er ikke fradrag for merverdiavgift for den delen av kjøringen som er privat bruk. Da må du fordele betalt merverdiavgift mellom den delen av kjøringen som gir rett til fradrag og den delen som ikke gir rett til fradrag.

Les mer om fradrag og fordeling av merverdiavgift. Her er det også gode eksempler på hvordan du skal fordele. 

 

Når du kjøper en taxi får du fradrag for merverdiavgiften du betaler. Er taxien et personkjøretøy og du selger eller slutter å bruke den i taxivirksomheten før det er gått 4 eller 8 år, må du betale tilbake deler av merverdiavgiften. Hvor lang bindingstiden er, er avhengig av når du kjøpte eller leaset taxien. 

Plikten til å betale tilbake merverdiavgift gjelder bare for personkjøretøy som er brukt som taxi (for eksempel personbil).

Dette gjelder også hvis taxien er levert etter denne datoen, men avtalen om kjøp er inngått før 14. mai 2024. 

Selges taxien før det er gått 4 år etter registrering i motorvognregisteret på bedriften, skal du tilbakebetale deler av merverdiavgiften du fikk fradrag for ved kjøpet av bilen. Det samme gjelder hvis du selv endrer bruken av bilen og kun bruker den privat.   

Når du beregner beløpet som skal tilbakebetales, skal du ta hensyn til antall måneder bilen har vært brukt som taxi. Dette gjør du ved å føre fradrag for 1/30 for hver måned bilen var bruk første år og deretter for 1/60 for hver hele måned bilen var brukt de følgende tre år, regnet fra registreringstidspunktet.   

Du skal ikke tilbakebetale merverdiavgift når salget eller omdisponeringen skyldes at bilen kondemneres, hvis du er under konkursbehandling eller offentlig gjeldsforhandling eller at eieren dør.  

Eksempel på beregning av beløp for tilbakeføring 

Fradragsført merverdiavgift når du kjøpte taxien er 90 000 kroner. Bilen blir omdisponert til privat bruk etter 20 måneder.  
Fradragsført merverdiavgift        kr 90 000 
– Kr 90 000 x 12/30                 = kr 36 000 
– Kr 90 000 x   8/60                 = kr 12 000 
Beløp som skal tilbakeføres       kr 42 000 

 

Selges taxien før det er gått 8 år etter registrering i motorvognregisteret på bedriften, skal du tilbakebetale deler av merverdiavgiften du fikk fradrag for ved kjøpet av bilen. Det samme gjelder også hvis du endrer bruken av bilen og kun bruker den privat. '

Slik beregner du beløpet: 

Mva til fradrag ved kjøp  x  Bilens verdi ved salg (omdisponering) 
                        Bilens verdi ved kjøp  

Du bruker nypris som verdi ved kjøp og markedspris som verdi når du selger eller endrer bruk av bilen.  

Du skal ikke tilbakebetale merverdiavgift når salget eller endret bruk skyldes at bilen kondemneres, hvis du er under konkursbehandling eller offentlig gjeldsforhandling eller ar eieren dør. 

Eksempel på beregning av beløp for tilbakeføring 

Du kjøper ny taxi til 1 250 000 kroner (nypris). Fradragsført merverdiavgift ved kjøp 250 000 kroner.  
Bruken av bilen endres til privat bruk etter 4 år. Takst fra bilforhandler viser at markedsverdi på bilen er 625 000 kroner når du endrer bruken.
Merverdiavgift som skal tilbakebetales:
kr 250 000 x kr 625 000     = kr 125 000 
kr 1 250 000


Anslått beløp ved manglende regnskapsmateriell

Har du ikke tilgang til regnskapsmateriell kan du bruke anslåtte beløp. Utregningen for tilbakeføring vil være lik som om du har tilgang til regnskapsmateriell, men man anslår fradragsført inngående merverdiavgift og bilens verdi ved kjøp. Anslått beløp gjelder bare i de tilfeller du selger eller endrer bruken av bilen mer enn 5 år etter det regnskapsåret bilen ble kjøpt og registrert. Femårsperioden regnes fra utgangen av kjøpsåret og fem hele år frem i tid. 

Spesielt for deg som

Du som arbeidsgiver skal innrapportere lønn, arbeidsgiveravgift og trekke skatt. Innrapporteringen skjer i A-meldingen. 

Hvem må levere a-melding – Skatteetaten 

Mer om hvilke plikter du har: Rollen som arbeidsgiver – Skatteetaten.  

Når du kjøper rullestoltaxi kan du få fritak for engangsavgiften: Fritak og reduksjon av engangsavgiften 

Hvis du har fått helt eller delvis fritak for engangsavgiften, når du kjøpte taxien og du slutter å bruke den i virksomheten før det har gått 3 år, må du betale den delen av engangsavgiften som gjenstår. For å beholde reduksjonen i engangsavgiften, må du bruke taxien i virksomheten i 3 år.  

Meld om endret bruk: Skriv til oss - Skatteetaten 

Krav til løyve 

Virksomheter som driver taxivirksomhet, må ha løyve. Du kan lese mer om reglene og søke løyve på nettsiden til fylkeskommunen i fylket der bedriften er registrert. 

Krav om taxisjåføreksamen og kjøreseddel 

Det er krav om taxisjåføreksamen og kjøreseddel for den som kjører taxi. Mer om drosjesjåførkompetanse hos Statens Vegvesen og kjøreseddel hos Politiet.