Musikere

Er du næringsdrivende musiker må du skatte av inntekter, og du kan kreve fradrag for kostnader knyttet til musikervirksomheten. Det samme gjelder for næringsdrivende band eller orkester.

Gjelder deg meg?

Dette gjelder deg som er musiker, enten selvstendig utøver eller er medlem i band eller orkester.  

Du må være næringsdrivende.  Er du medlem i band eller orkester, må virksomheten bandet eller orkesteret driver med, være næringsvirksomhet. Mer om hva som regnes som næringsvirksomhet.  

 

 

Musiker er en person som lager eller fremfører musikk. Musikere kan spille instrumenter, synge, dirigere, arrangere eller undervise i musikk.   

Du kan både være selvstendig utøver eller være medlem i band eller orkester.  

Selvstendige utøvere kan ha enkeltpersonforetak (ENK) eller aksjeselskap (AS).   

Band eller orkester kan være organisert som et aksjeselskap eller et selskap med deltakerfastsetting (SDF).   

Mer om organisasjonsformer (Altinn).

Spesielt for selskap med deltakerfastsetting 

Band og orkestermusikere som deler overskuddet etter en avtalt fordelingsnøkkel eller har kostbart felles utstyr, er et selskap med deltakerfastsetting.  

Spesielt for aksjeselskap 

Når selvstendige utøvere, band og orkester organiserer virksomheten i et AS, er aksjeselskapet arbeidsgiver.  

Musikerne er ansatt i aksjeselskapet og mottar lønn. 

 

Dette må du gjøre

Skattekort og forskuddsskatt  

Sjekk skattekortet ditt, og husk å betale forskuddsskatt. Du skal betale forskuddsskatt av forventet overskudd i virksomheten.

Regnskap 

Du må føre regnskap. Legg inn virksomhetens inntekter og kostnader løpende gjennom året.  Regnskapet er grunnlaget for utfylling av næringsspesifikasjonen. 

Mer om regnskap. 

Inntekter og utgifter 

Næringsdrivende musikere skal føre inntekter og utgifter i regnskapet. 

Salgsinntekter 

Eksempel på salgsinntekt: honorar, billettinntekt, spilleinntekt, inntekt for avspilling av musikk via Tono og Gramo, salg av fysisk CD/LP og profileringsartikler (merch), royalties fra plateselskap eller distributør for musikkinnspillinger.  

Salg av brukt utstyr som ikke saldoavskrives, som for eksempel brukt lydutstyr, skal også tas med som salgsinntekt.    

Andre inntekter 

Stipend, priser og konkurransepremier. Tilskudd til turne- og reisevirksomhet.  

Stipend mottatt for å dekke spesifiserte kostnader, skal med som inntekt for den delen som overstiger kostnaden stipendet er ment å dekke.  

 

Kostnader    

Driftskostnader 

Utgifter til for eksempel: 

studio, øvingslokale, hjemmekontor, bil, telefon, internett, forsikring, kontorrekvisita, medlemskap, kontingenter og reisekostnader.  

Andre driftskostnader kan være: 

  • Innkjøp av CD/LP og merch (handlenett, t-skjorter og lignende) for videresalg  
  • Betaling til innleide musikere, lyd- og lystekniker og fotograf   

Du kan få fradrag for utgifter til spesielle klær og kostymer som er svært lite egnet til privat bruk og som kun brukes under opptredener. Klær som kan brukes privat som jeans og t-skjorte, kan du ikke få fradrag for. 

Mer om aktuelle fradrag: Tema og fradrag for næringsdrivende 

Utstyr og eiendeler i bedriften 

Eksempel på utstyr og andre eiendeler er mikrofoner, kabler, strenger, datautstyr og bandbil eller buss. 

Du får løpende fradrag for musikkinstrumenter, utstyr og andre eiendeler som koster mindre enn 30 000 kroner.

Beløpsgrense

  • fra og med inntektsåret 2024: 30 000 kroner

Hvis instrumentet eller utstyret koster 30 000 kroner eller mer, kan du få fradrag for avskrivinger. Avskrivning betyr at du får fradrag for kjøpesummen etter hvert som eiendelen brukes og slites. Du får altså ikke fradrag for hele kjøpesummen i regnskapet i kjøpsåret, men over flere år.    

Mer om Fradrag for anskaffelser (kjøp m.m.) - Skatteetaten 


Varelager 

Varelager er for eksempel merch, cd-er og lp-er, som er innkjøpt eller produsert for å selges som en del av virksomheten, men ikke er solgt innen 31. desember.   

Verdien av varebeholdningen for innkjøpte varer er kjøpesum, med tillegg av toll, frakt, spedisjon og transportkostnader.   

For varer som er selvprodusert, for eksempel en plateinnspilling, brukes summen av kostnaden for å produsere varen. 

Eksempel på produksjonskostnader er utgifter til innspilling og materialkostnader til lp eller cd.


Skattemelding  

Du må levere skattemelding med næringsspesifikasjon senest 31. mai.  

Skattemeldingen for aksjeselskap og andre selskapstyper skal leveres gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørssystem.    

Skattemeldingen for enkeltpersonforetak kan leveres gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørssystem eller direkte på skatteetaten.no. Enkeltpersonforetak med revisjonsplikt må levere gjennom et regnskap- eller årsoppgjørssystem. 

Spesielt for enkeltpersonforetak 

Hvis du har et enkeltpersonforetak, må du beregne og oppgi personinntekt for næringsvirksomheten din. 

Spesielt for selskap med deltakerfastsetting

Arbeidsgodtgjørelse til deltaker i selskapet, skattlegges som personinntekt med bruttobeløp. 

Merverdiavgift

Hvis du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret skal du levere mva-melding. Du skal også levere mva-melding for perioder du ikke har inntekter. 

Du skal ikke betale merverdiavgift for

Du skal ikke betale merverdiavgift på inntekter fra konserter.  

Hvis du bare har inntekter fra opptredener, skal du ikke registrere virksomheten i Merverdiavgiftsregisteret. Da er det heller ikke fradrag for merverdiavgift på varer og tjenester du kjøper for å utføre konserten. 

Mer informasjon om| merverdiavgift: Slik fungerer mva – Skatteetaten. 

Egen musikk er tekst eller melodi du har skrevet, eventuelt produsert alene eller sammen med andre. Du må eie musikkrettigheten selv. Du kan ikke ha overdratt rettigheten til eget aksjeselskap 

Royaltyinntekter 

Du skal ikke betale merverdiavgift på royaltyinntekter fra for eksempel Tono og Gramo. Det samme gjelder for royaltyinntekter du mottar fra plateselskap.

Salg av rettigheter til egen musikk 

Du skal ikke betale merverdiavgift på inntekt ved salg av rettigheter til egen musikk til for eksempel et plateselskap.

Royaltyinntekter og salg av rettigheter til egen musikk vil bli merverdiavgiftspliktig hvis du selger dette fra et aksjeselskap. 

Driver du aksjeselskap og aksjeselskapet eier rettighetene til musikken din, gjelder ikke unntaket for merverdiavgift på royaltyinntekter og salg av musikkrettigheter. Unntaket gjelder bare så lenge rettighetene eies personlig av den som har laget musikken. 

Har du inntekter fra musikkundervisning, skal du ikke beregne og betale merverdiavgift. Undervisning er unntatt fra merverdiavgiftsplikt. 

 

Du skal betale merverdiavgift for

Hvis du selger varer eller tjenester i tillegg til å opptre, kan du være pliktig til å registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret for denne inntekten. Hvis salget er mer enn 50 000 kroner i en periode på tolv måneder skal du registrere virksomheten i Merverdiavgiftsregisteret. Når du har fått bekreftelse på at virksomheten er registrert skal du beregne og betale merverdiavgift. 

Selger du for eksempel cd/lp og merch (handlenett, t-skjorter og lignende), er dette merverdiavgiftspliktig salg,  

Er du usikker på om du skal registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret for hele eller deler av virksomheten, kan du ta kontakt med Skatteetaten. 

 

Du får fradrag for merverdiavgift for

Hvis du skal du beregne og betale merverdiavgift på inntekt, kan du kreve fradrag for merverdiavgift du betaler på innkjøp du har i denne delen av virksomheten. 

Når virksomheten er registrert i Merverdiavgiftsregisteret kan du kreve fradrag for merverdiavgift på innkjøp du har til denne del av virksomheten.

Forholdsmessig fradrag av betalt merverdiavgift på innkjøp

Har du utgifter på innkjøp som bare er knyttet til inntekter som du skal beregne og betale merverdiavgift på, får du fradrag for hele beløpet du betaler i merverdiavgift på innkjøpene.    

Hvis innkjøpet er knyttet til både merverdiavgiftspliktig og ikke-merverdiavgiftspliktig inntekt, får du fradrag for merverdiavgiften for den delen som gjelder den merverdiavgiftspliktige inntekten.   

Fordelingen skal være forholdsmessig, etter hvor stor del du har brukt innkjøpet i den merverdiavgiftpliktige og den ikke-merverdiavgiftspliktige delen av virksomheten.    

Er det vanskelig å fordele merverdiavgift på innkjøp etter faktisk bruk, kan du fordele etter størrelsen på merverdiavgiftspliktig omsetning og ikke-merverdiavgiftspliktig omsetning. 

Mer om fradrag og fordeling av merverdiavgift. Her er det også gode eksempler på hvordan du skal fordele. 

Spesielt for deg som

Er du utenlandsk musiker og deltar i et arrangement eller opptrer i Norge, skal du betale skatt etter artistskatteloven hvis du ikke er skattemessig bosatt i Norge.     

Den som engasjerer deg eller arrangerer forestillingen du deltar i, skal beregne hvor mye skatt du skal betale. Oppdragsgiver trekker fra beregnet skatt og betaler skatten til norske myndigheter før du får utbetalt honoraret.  

Mer om: Utenlandske artister og idrettsutøvere - Skatteetaten 

Du må selv vurdere om oppdragene til sammen er næringsvirksomhet: Er jeg næringsdrivende? - Skatteetaten.

Lønnsinntekt skal være med i skattemeldingen. Utgifter du må dekke selv tilknyttet inntekten, kan du få fradrag for hvis de er større enn minstefradraget. Minstefradraget får du automatisk beregnet i skattemeldingen: Minstefradrag - Skatteetaten 

Spilleinntekter i form av honorar og inntekter fra avspilling av musikken din i utlandet er skattepliktig til Norge, når du er skattemessig bosatt i Norge eller selskapet er skattemessig hjemmehørende i Norge.   

Har du eller selskapet betalt skatt i utlandet av inntektene, kan du kreve fradrag i norsk skatt for den utenlandske skatten etter reglene om kreditfradrag. Mer om Kreditfradrag for enkeltpersonforetak og person og  Selskap og kreditfradrag . 

Inntekter fra avspilling av musikk i utlandet er med i avregningene fra Gramo eller Tono via deres samarbeidspartnere i utlandet. 

Mottar arbeidsstipend eller garantilønn fra staten 

For musikere som har mottatt arbeidsstipend eller garantilønn fra staten vil beløpet automatisk bli utfylt i skattemeldingen. Denne inntekten skal ikke føres i næringsspesifikasjonen.

Mottar stipend og skal betale skatt 

Hovedregelen er at musikerstipend er skattepliktige når de er tilknyttet musikervirksomheten.

Du kan spare skatt ved å kreve utjevning av personinntekten når du har inntekter av rettigheter til egen musikk som tekstforfatter, komponist eller produsent (åndsverksinntekt). Eksempel på inntekter er royalty og salg av rettigheter til egen musikk.  

Behovet for utjevning kan oppstå når årets personinntekt er vesentlig høyere enn gjennomsnittlig personinntekt de to siste årene. 

Vilkår for å kreve utjevning av personinntekt: 

  • En del av økningen i samlet personinntekt må skyldes inntekter fra rettigheter til egen musikk.  
  • Inntektene fra rettigheter til egen musikk må være en vesentlig del av årets samlede personinntekt.  

Eksempel der utjevning kan være aktuelt:  

Du utgir en musikkinnspilling der du er tekstforfatter og komponist. Musikkinnspillingen blir årets jazzlåt med mange avspillinger og høyt strømmetall. Inntekten din dette året blir vesentlig høyere enn de to foregående årene.  

Du må ha et vedlegg til skattemeldingen for å utjevne skatt  

I vedlegget kan du skrive at du ønsker å fordele personinntekten med like store beløp hvert år, etter reglene for salg av musikkrettigheter (åndsverk).     

Du skriver dette som et enkelt dokument, og legger det som vedlegg i skattemeldingen.  

Blir skatten på personinntekt lavere vil Skatteetaten omberegne skatten for de tre siste årene. Reduksjonen i årets skatt vil gi noe økt skatt de to foregående årene.   

Dokumentasjon

Du trenger ikke sende oss dokumentasjon på dette, men du må kunne legge den fram hvis vi spør.