Forfattere
Er du næringsdrivende forfatter må du skatte av inntekter, og du får fradrag for kostnader knyttet til forfattervirksomheten.
Gjelder det meg
Dette gjelder deg som er forfatter og er næringsdrivende. Mer om hva som regnes som næringsvirksomhet.
Forfatter er en person som skriver bøker og tekster innenfor forskjellige sjangre som for eksempel skjønnlitteratur, fagbøker, sakprosa, barnebøker og skuespill. En forfatter kan være for eksempel lyriker, tekstforfatter, dramatiker eller filmmanusforfatter.
Næringsdrivende forfattere kan ha enkeltpersonforetak (ENK) eller aksjeselskap (AS)
Mer om organisasjonsformer (Altinn).
Spesielt for aksjeselskap
Når forfattere organiserer virksomheten i et AS, er aksjeselskapet arbeidsgiver. Forfatteren er ansatt i aksjeselskapet og mottar lønn.
Dette må du gjøre
Skattekort og forskuddsskatt
Sjekk skattekortet ditt, og husk å betale forskuddsskatt. Du skal betale forskuddsskatt av forventet overskudd i virksomheten.
Regnskap
Du må føre regnskap. Legg inn virksomhetens inntekter og kostnader løpende gjennom året. Regnskapet er grunnlaget for utfylling av næringsspesifikasjonen.
Inntekter og utgifter
Næringsdrivende forfattere skal føre inntekter og utgifter i regnskapet.
Salgsinntekter
Eksempel på salgsinntekter: alle typer royalty, som minstehonorar ved signer av avtale med forlag, royalty for solgte bøker fra forlaget, royalty fra oversettelser av boken som betales ut via agentavtale og royalty fra bokhandelkjeder.
Honorar fra deltakelse på arrangement som foredrag, opplesninger, boksigneringer, skrivekurs og konsulentoppdrag.
Salg av brukt utstyr som ikke saldoavskrives, som for eksempel brukt kontorutstyr, skal også tas med som salgsinntekt.
Andre inntekter
Stipend, priser, konkurransepremier og utgiftsdekning i forbindelse med oppdrag.
Stipend som er mottatt for å dekke spesifiserte kostnader og utgiftsdekning i forbindelse med oppdrag, skal med som inntekt for den delen som overstiger kostnaden det er ment å dekke.
Kostnader
Driftskostnader
Utgifter til for eksempel telefon, internett, forsikring, kontorrekvisita, medlemskap, kontingenter, reisekostnader som ikke er dekket av forlaget eller andre, utgifter til studiereise knyttet til et konkret skriveprosjekt og utgifter til faglitteratur eller annen skjønnlitteratur som har betydning for eget arbeid.
Driver du enkeltpersonforetak og bruker et rom i egen boligen til hjemmekontor eller skrivestue, kan du få fradrag etter reglene for hjemmekontor.
Mer om aktuelle fradrag: Tema og fradrag for næringsdrivende
Utstyr og eiendeler i bedriften
Eksempel på utstyr og andre eiendeler er pc og kontormøbler.
Du får løpende fradrag for utstyr og eiendeler som koster mindre enn 30 000 kroner.
Beløpsgrense
- fra og med inntektsåret 2024: 30 000 kroner
Hvis utstyret koster 30 000 kroner eller mer, kan du få fradrag for avskrivinger. Avskrivning betyr at du får fradrag for kjøpesummen etter hvert som eiendelene brukes og slites. Du får altså ikke fradrag for hele kjøpesummen i regnskapet i kjøpsåret, men over flere år.
Formue
Forfatterettigheter er ikke skattepliktig formue så lenge de er i opphaverens (forfatterens) eie.
Skattemelding
Du må levere skattemelding med næringsspesifikasjon senest 31. mai.
Skattemeldingen for aksjeselskap og andre selskapstyper skal leveres gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørssystem.
Skattemeldingen for enkeltpersonforetak kan leveres gjennom et regnskaps- eller årsoppgjørssystem eller direkte på skatteetaten.no. Enkeltpersonforetak med revisjonsplikt må levere gjennom et regnskap- eller årsoppgjørssystem.
Spesielt for enkeltpersonforetak
Hvis du har et enkeltpersonforetak, må du beregne og oppgi personinntekt for næringsvirksomheten din.
Har du salgsinntekter på under 50 000 kroner får du en enklere næringsspesifikasjon som er tilpasset deg.
Merverdiavgift
Hvis du er registrert i Merverdiavgiftsregisteret skal du levere mva-melding. Du skal også levere mva-melding for perioder du ikke har inntekter.
Du skal ikke betale merverdiavgift for
Du skal ikke betale merverdiavgift på royaltyinntekter og inntekter fra salg av rettigheter.
Du skal ikke betale merverdiavgift på honorar du mottar når du for eksempel deltar på en bokkveld og presenterer boken din, leser fra boken i et forfattermøte, holder foredrag om boken eller deltar på en boksignering.
Driver du aksjeselskap og aksjeselskapet eier rettighetene til forfatterskapet ditt, gjelder ikke unntaket for merverdiavgift på inntekter fra royalty og honorar. Unntaket gjelder bare så lenge rettighetene eies og inntektene mottas av forfatteren personlig.
Har du inntekter fra undervisning som for eksempel skrivekurs, skal du ikke beregne og betale merverdiavgift på inntekten. Undervisning er unntatt fra merverdiavgiftsplikt.
Du skal betale merverdiavgift for
Hvis du har andre typer inntekter fra salg av varer eller tjenester i tillegg til forfattervirksomheten, kan du være pliktig til å registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret for denne inntekten. Er inntekten mer enn 50 000 kroner i en periode på tolv måneder, skal du registrere virksomheten i Merverdiavgiftsregisteret. Når du har fått bekreftelse på at virksomheten er registrert, skal du beregne og betale merverdiavgift. Rådgivningsoppdrag for en litteraturfestival er for eksempel en merverdiavgiftspliktig inntekt.
Er du usikker på om du skal registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret for hele eller deler av virksomheten, kan du ta kontakt med Skatteetaten.
Du får fradrag for merverdiavgift for
Skal du beregne og betale merverdiavgift på inntekt, kan du kreve fradrag for merverdiavgift du betaler på innkjøp til denne delen av virksomheten.
Når virksomheten er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, kan du kreve fradrag for merverdiavgift på innkjøp du har til den merverdiavgiftspliktige delen av virksomheten.
Fordeling av betalt merverdiavgift på innkjøp
Har du utgifter på innkjøp som bare er knyttet til inntekt som du skal beregne og betale merverdiavgift på, får du fradrag for hele beløpet du betaler i merverdiavgift på innkjøpene.
Hvis innkjøpet er knyttet til både merverdiavgiftspliktig og ikke-merverdiavgiftspliktig inntekt, får du fradrag for merverdiavgiften for den delen som gjelder den merverdiavgiftspliktige inntekten.
Fordelingen skal være forholdsmessig, etter hvor stor del du har brukt innkjøpet i den merverdiavgiftpliktige og den ikke-merverdiavgiftspliktige delen av virksomheten.
Er det vanskelig å fordele merverdiavgift på innkjøp etter faktisk bruk, kan du fordele den etter størrelsen på merverdiavgiftspliktig omsetning og ikke-merverdiavgiftspliktig omsetning.
Mer om fradrag og fordeling av merverdiavgift. Her er det også gode eksempler på hvordan du skal fordele.
Spesielt for deg som
Mottar arbeidsstipend eller garantilønn fra staten
For forfattere som har mottatt arbeidsstipend eller garantilønn fra staten vil beløpet automatisk bli utfylt i skattemeldingen. Denne inntekten skal ikke føres i næringsspesifikasjonen.
Mottar stipend og skal betale skatt
Hovedregelen er at forfatterstipend er skattepliktige når de er tilknyttet forfattervirksomheten.
Hovedregelen er at prisbelønninger er skattepliktige når de er tilknyttet forfattervirksomheten. Dette gjelder også mottatt pris i forbindelse med konkurranser.
Følgende priser er ikke skattepliktig og skal ikke tas med som inntekt: kultur- og ærespriser utdelt av stat, fylkeskommune eller kommune, inklusiv Nordisk råds litteraturpris.
Lønnsinntekt er forhåndsutfylt i skattemeldingen din, og skal ikke føres i næringsspesifikasjonen.
Eksempel: Oversetterhonorar eller lønnsinntekt fra andre ansettelses-, frilans- eller oppdragsforhold.
Royalty og honorarinntekter fra utlandet er skattepliktig til Norge, når du er skattemessig bosatt eller selskapet er skattemessig hjemmehørende i Norge.
Har du betalt skatt i utlandet av inntektene, kan du kreve fradrag i norsk skatt for skatt betalt i utlandet etter reglene om kreditfradrag. Mer om Kreditfradrag for enkeltpersonforetak og person og Selskap og kreditfradrag
Du kan spare skatt ved å kreve utjevning av personinntekten når du har inntekter fra eget forfatterskap som for eksempel royalty, salg av rettigheter og honorarinntekter (åndsverksinntekt).
Behovet for utjevning kan oppstå når årets personinntekt er vesentlig større enn gjennomsnittlig personinntekt for de to siste årene.
Vilkår for å kreve utjevning av personinntekt
- En del av økningen i samlet personinntekt må skyldes inntekter fra forfatterskapet som royalty, rettighetsalg og lignende.
- Inntektene fra forfatterskapet må være en vesentlig del av årets samlede personinntekt.
Eksempel der utjevning kan være aktuelt
Du jobber i to år med å skrive en bok og den blir publisert i år tre. Boken blir en bestselger og inntekten din dette året blir vesentlig høyere enn de to foregående årene.
Du må ha et vedlegg til skattemeldingen for å utjevne skatt
I vedlegget må du skrive at du ønsker å fordele personinntekten med like store beløp hvert år, etter reglene for åndsverksinntekter (forfatterinntekter).
Du skriver dette som et enkelt dokument, og legger det som vedlegg i skattemeldingen.
Blir skatten på personinntekt lavere vil Skatteetaten omberegne skatten for de tre siste årene. Reduksjonen i årets skatt vil gi noe økt skatt de to foregående årene.
Som forfattere kan du opprette og gi ut bok på eget forlag. Du kan også gi ut via et forlag, og betale for utgivelsen selv.
Inntekter
Gir du ut bøker på eget forlag eller som annen selvpublisering, er salg av egne bøker inntekt.
Fradrag
Du kan få fradrag for utgifter til trykking, produksjonsutgifter og andre utgifter du har i forbindelse med utgivelsen og salg av boken.
Varelager
Varelager er bøker som er produsert og utgitt for å selges som en del av virksomheten og som ikke er solgt innen 31. desember.
Verdien av varebeholdningen for bøker som er selvpublisert er summen av det det har kostet å produsere de.
Eksempel på produksjonskostnader er utgifter til trykking og tjenester du kjøper for å gjøre manuskriptet klart til trykking.
Merverdiavgift
Salg av bøker er fritatt for merverdiavgift i siste omsetningsledd. Siste omsetningsledd er forbrukeren, den som kjøper boken.
Med bok menes i denne sammenhengen en publikasjon som ikke er aviser eller tidsskrift. Fritaket gjelder ikke for aktivitetsbøker for utfylling, billedbøker som bare har korte tekster med navn på sted, personer eller lignende. Det gjelder heller ikke for hefter som blant annet inneholder rundskriv, instrukser, avtaler, kurskataloger, trykk av dommer og lignende.
Med fritatt mener vi at reglene i merverdiavgiftsloven gjelder, men mva-satsen er 0 prosent på salgsinntekter.
Det betyr at:
- Du er pliktig til å registrere deg i Merverdiavgiftsregisteret hvis du selger bøker du selv utgir for mer enn 50 000 kroner i en periode på 12 måneder
- Du skal ikke betale merverdiavgift på inntekter fra salg av bøker (mva-satsen er 0 prosent)
- Når du har fått bekreftelse på at virksomheten er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, kan du får fradrag for merverdiavgift du betaler på innkjøp du har til denne delen av virksomheten.
Er du usikker på om det du gir ut defineres som bok og er fritatt for merverdiavgift etter reglene i merverdiavgiftsloven, kan du ta kontakt med Skatteetaten.
Mer informasjon om| merverdiavgift: Slik fungerer mva – Skatteetaten.
Dokumentasjon
Du trenger ikke sende oss dokumentasjon på dette, men du må kunne legge den fram hvis vi spør.