Refusjon av merverdiavgift til utenlandske næringsdrivende

Er du utenlandsk næringsdrivende uten forretningssted i Norge, kan du ha rett til refusjon av merverdiavgift ved kjøp av varer og tjenester i Norge.

Kriterier for å ha rett på refusjon

  • Virksomheten har ikke forretningssted i Norge.
  • Virksomheten har ikke solgt avgiftspliktige varer eller tjenester i Norge de siste 12 måneder. Dette gjelder også salg gjennom underleverandører.
  • Omsetningen utenfor Norge ville gitt plikt til å registrere virksomheten i det norske merverdiavgiftsregisteret dersom omsetningen hadde skjedd i Norge.
  • Varene eller tjenestene virksomheten søker refusjon på merverdiavgift for må være til bruk i virksomheten, og fakturaen må være adressert til virksomheten. For eksempel kan ikke et morselskap søke for datterselskapet.

Hovedregelen er at en avgiftspliktig virksomhet kan få tilbake merverdiavgift på kostnader som brukes i virksomheten, men det finnes unntak. For eksempel kan man ikke få tilbake merverdiavgift på kostnader til mat og drikke, og personkjøretøy.

Utenlandske næringsdrivende som kun omsetter transporttjenester direkte til eller fra områder utenfor Norge kan også ha rett til å søke refusjon på samme vilkår som nevnt over. Det må da være etablert en avtale om sammenhengende transport.

Du kan ikke søke refusjon hvis virksomheten har omsetning i Norge

Da kan det hende den skal registreres i det ordinære Merverdiavgiftsregisteret. 

Dette må du gjøre:

Søknadsperiode

Søknaden må dekke en periode på minst 3 måneder og være innenfor et kalenderår. Eksempler på korrekte perioder kan være et kvartal, et halvt år eller et helt kalenderår.

En søknadsperiode kan være kortere enn 3 måneder hvis du søker for en periode på slutten av året, til og med desember. Da kan du for eksempel søke for november og desember eller bare desember.

Søknadsbeløp

Beløpet må være på minst 5000 kroner, men hvis du venter med å sende søknaden til året er omme, kan du søke på beløp helt ned til kr 500 kroner. I så fall må du sende søknaden etter 31. desember.

Hvis du ønsker å søke tidligere, og for eksempel har gjort et større kjøp i januar, må beløpet du søker om være minst 5000 kroner. I dette eksempelet kan du da søke etter utgangen av mars, det vil si etter at første kvartal er omme.

Fakturaer og kvitteringer

Du må legge ved kopi av alle fakturaer og kvitteringer for kjøpene du ber om refusjon for. Vi returnerer ikke dokumenter med mindre du ber om det i søknaden.

Attest fra offentlig myndighet eller register i virksomhetens hjemland

Du må legge ved en attest som beskriver virksomhetens aktivitet.

Attesten må gjelde perioden du søker refusjon for, og er kun gyldig hos oss i ett år etter at den er utstedt. Har du allerede sendt inn attest for tidligere søknader og attesten fortsatt er gyldig, behøver du ikke å sende inn ny attest.

Attesten skal være på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Dersom den er utstedt på et annet språk, må du legge ved en bekreftet oversettelse.

Vi godtar at du sender inn en kopi av attesten.

Hvis virksomheten søker refusjon gjennom en fullmektig må en original fullmakt signert for hånd legges ved søknaden. Fullmakten må inneholde tydelig informasjon om hvilke rettigheter fullmektigen har, som blant annet om fullmektigen kan motta refundert beløp til sin konto. Fullmakten skal være på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Vi godtar ikke kopi.

Hvis virksomheten har kjøpt varer som kunne vært solgt videre i Norge, må du legge ved norsk tolldeklarasjon som viser utførsel.

Norsk tolldeklarasjon for utførsel må attesteres med stempel og signatur (felt B) av det norske tollvesenet før varene tas ut av Norge. Hvis en norsk transportør står for utførselen, kan transportøren attestere deklarasjonen med sitt stempel og signatur.

Hvis du fyller ut søknaden for hånd, må du bruke blokkbokstaver. Skjemaet må fylles ut på norsk, svensk, dansk eller engelsk.

Last ned RF-1032:

Husk på når du søker:

  • Søknaden må være datert og signert. 
    Signaturen må være original og håndskrevet. Vi godtar ikke elektronisk signatur eller kopi eller bilde av signaturen.
  • Hvis du har søkt om refusjon tidligere, fyll inn virksomhetens identifikasjonsnummer i søknaden.
    Førstegangssøkere får tildelt et identifikasjonsnummer når vi registrerer søknaden. Dette nummeret skal brukes i alle fremtidige henvendelser.
  • Svar på disse spørsmålene i søknaden (informasjon i boks 7):
    • Hvorfor har virksomheten kjøpt varer/tjenester i Norge?
    • Hvordan er varene/tjenestene til bruk i den utenlandske virksomheten?

Hvis virksomheten er fellesregistrert for merverdiavgift i hjemlandet, må du søke per virksomhet

Søknader skal sendes i den enkelte juridiske enhetens navn, og kostnaden du søker refusjon på skal være til bruk i denne virksomheten.

Det er viktig at du gjør dette korrekt, da det ikke er mulig å korrigere og sende inn ny søknad etter søknadsfristen.

Du kan kun søke refusjon på fakturaer som er adressert til virksomheten som søker.

Søknadsfristen for foregående kalenderår er 30. september. Det betyr for eksempel at søknader for 2024 må sendes senest 30. september 2025.

Send søknaden per post til:

Skatteetaten
Postboks 103 
1501 Moss

Hvis du skal sende søknaden med bud, bruk følgende adresse:

Skatteetaten
Bernt Ankers gate 17
1534 Moss

Vi tar ikke imot søknader på e-post.

Forventet saksbehandlingstid er 10 til 12 måneder

Du mottar en kvittering per brev når søknaden er mottatt hos oss.

Hvis du har spørsmål om søknaden, kan du kontakte oss på e-post VATrefund@skatteetaten.no

Du kan kun bruke denne e-posten hvis du har spørsmål om refusjon av merverdiavgift til utenlandske næringsdrivende. Vi besvarer ikke andre henvendelser via denne e-posten.

Har du andre spørsmål, kan du kontakte oss.

.